Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prva novica o odkritjih na SNG Drama

Arheološke raziskave SNG Drama

Trenutno potekajo izkopavanja ob Igriški ulici (Slika 1, Slika 2), pred Malo Dramo.

Po odstranitvi novodobnih in novoveških nasutij smo na globini 0,70 metra naleteli na zidove stanovanjskega objekta, t.i. insule XVIII in cesto dekuman J. Ostaline, ki jih sedaj raziskujemo sodijo v 3. in 4. stoletje n. št. Arhetikturni elementi kažejo na ostanke centralnega ogrevanja, hipokavsta (lat. hypocaustum) (Slika 3). Odkrili smo klesane podporne stebričke iz moravškega peščenjaka, na katerih so bile nameščene pravokotne kamnite plošče. V času uporabe je spodaj krožil topel zrak in s tem omogočal talno gretje. Med insulama XVIII in XXXVII je potekala 14 metrov široka cesta s pločnikom.

Na tem delu smo v cestnih sedimentih odkrili drobne osebne predmete, ki so jih prebivalci Emone izgubili (zaponko za spenjanje oblačila - fibulo, prstan, novce itd. (Slika 4– Slika 7).

Obveščamo vas, da bomo imeli javna vodstva vsako prvo in tretjo sredo v mesecu ob 12.00 uri. Prijave zbiramo na tajnistvo.cpa@zvkds.si.

Pripravila: Maja Lavrič, vodja raziskave

Slika 1. in Slika 2. Izkopno polje ob Igriški ulici. V levem delu se nahaja del insule XVIII, desno od nje je rimska cesta (foto J. Petek Bahar).

Slika 3. Pogled na stebričke, ki so ostanek centralnega ogrevanja, hipokavsta (foto J. Petek Bahar). 

Slika 4. V celoti ohranjen bronast novec Marka Avrelija, ki je bil najden na pločniku rimske ceste. Kovan je bil v kovnici v Rimu in v obtoku med leti 163 in 164 n. št. (foto M. Lavrič)

Slika 5. Bronast prstan, odkrit na pločniku rimske ceste (foto J. Petek Bahar).

Slika 6. Zaponka za spenjanje oblačila – fibula, odkrita na pločniku rimske ceste (foto M. Lavrič).

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE