Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Priročnik za upravljanje stavb kulturne dediščine

Avtor: Nika Murovec, sreda 13.02.2019

Deset partnerjev iz sedmih držav želi s pomočjo projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa) v srednjeevropskih mestih spodbuditi (ponovno) rabo stavb kulturne dediščine z vsebinami s področij kulturnih in kreativnih industrij. Eden od glavnih ciljev projekta je pri tem prepoznati inovativne, ponovljive in vzdržne modele upravljanja opuščenih stavb. Takšni modeli upoštevajo sodelovanje javnega in zasebnega sektorja ter k dejavnemu vključevanju in povezovanju vabijo različne skupnosti - od lokalnih prebivalcev do različnih ustvarjalnih in življenjsko stilskih skupnosti. Več o projektu si lahko preberete na domači strani projekta: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-heritage.html.

V okviru projekta je kot eno izmed ključnih orodij, namenjenih tako upravljavcem kot odločevalcem, nastal Priročnik za upravljanje stavb kulturne dediščine. Priročnik je zasnovan na mednarodnih izkušnjah in prenosljivih elementih proučevanih dobrih praks in kot tak lahko služi kot vodilo v vseh evropskih mestih. Na zelo jedrnat način se v prvem delu dotakne številnih vprašanj, s katerimi se pri upravljanju stavb kulturne dediščine srečuje javna uprava: od različnih pristopov h kooperativni revitalizaciji in izzivov, ki jih ta prinaša, do različnih partnerskih struktur ter sporazumov in pogodb za urejanje odnosov znotraj njih. V drugem delu priročnika je predstavljen model upravljanja za projekte revalorizacije kulturne dediščine, ki po korakih vodi skozi vse pomembne naloge oziroma izzive - od ideje do finančnega in akcijskega načrta. Pri tem priročnik nudi številne primere, v prilogah pa poleg tega tudi delovno gradivo, s pomočjo katerega lahko upravljavci ustrezneje in hitreje odgovarjajo na izzive upravljanja. Priročnik je zelo dragocen vir informacij za vse, ki se ukvarjajo s podjetniško revitalizacijo kulturne dediščine, saj zapolnjuje vrzel na tem področju.

Priročnik je v tiskani obliki dostopen pri projektnih partnerjih (v Sloveniji sta to Inštitut za ekonomska raziskovanja in RRA LUR), v elektronski obliki, ki omogoča tudi tisk dodatnih uporabnih predlog/delovnega gradiva pa na naslednjih povezavah:
V slovenskem jeziku:
http://www.ier.si/files/Forget%20Heritage_prirocnik%20za%20upravljanje.pdf
(Priloge: http://www.ier.si/menu-298.php)
V angleškem jeziku:
http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-Heritage/Management-M...
(Priloge: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-Heritage/MM-Attachmen...)

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE