Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

PRIDI DOL IN POVEJ …. PRIDI DOL IN POGLEJ …

Pridi v nedeljo, 10. 9., in v ponedeljek, 11. 9., ob 19.00 na Kidričevo 33 v Novo Gorico.

Včasih so mladi svoje prijatelje iz blokovskih stanovanj k igri vabili z besedami »PRIDI DOL«. Tudi mi vabimo stanovalce Ruskih blokov iz Nove Gorice in vse krajane, da pridejo »DOL« ... na ogled starejših filmov o življenju v Ruskih blokih in na pogovor o načinu življenja v Ravnikarjevih stanovanjih. Z raziskovalkami dr. Nežo Čebron Lipovec (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistiko), dr. Alenko di Battista (Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Nova Gorica ) in dr. Jasno Fakin Bajec (Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica) bomo premislili o vrednotah življenja v Ravnikarjevih stanovanjih in poiskali načine, kako s skupnimi močmi ustvarjati kulturno dediščino Nove Gorice. V ta namen bomo na dogodku tudi predvajali odlomke starejših filmov, ki nas bodo spomnili na življenje v Novi Gorici nekoč in danes. Pokazali bomo: Oris stanovanjskih načinov v Novi Gorici (avtor Naško Križnar, 1980), Nova Gorica 1948 (skupinsko delo, Poletna šola vizualnega, delavnica Amira Muratovića, 1998), Špela in Miha (avtorica Jasna Martinšek, Poletna šola vizualnega, delavnica Naška Križnarja, 2001), Mesto na travniku (avtorici Anja Medved in Nadja Velušček, Kinoatelje, 2004).

Dogodek se bo zgodil v okviru praznovanj Ravnikarjevega leta in projekta Ab Initio: Urbana utopija, ki ga sofinancira javni zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.  Arhitekt Edvard Ravnikar (1907-1993)je postavil urbanistično zasnovo Nove Gorice, mesta, ki naj bi po 2. svetovni vojni veljalo za simbol moderne in napredne nove države Jugoslavije. Ravnikar je izdelal tudi načrte za stanovanjske bloke v Novi Gorici, ki so bili prve na novo zgrajene stavbe v mestu. Prebivalci so jih težko pričakovali, saj je v hitro rastoči Novi Gorici primanjkovalo stanovanj. V blokih so bile prve trgovine, mesnica, vrtec. V skupnih prostorih so stanovalci praznovali novoletne zabave, pred bloki pa so se izvajale razni vaški običaji, kot so poročni »porton«. Postopoma so nastajale urejene zelene površine, ki so jih preplavile otroške vragolije. Stanovanja še danes veljajo za zelo kvalitetna, svetla in prostorna. Kako jih zaščititi in varovati za naše zanamce?  

Namen pogovorov in drugih aktivnosti, ki se izvajajo v okviru projekta  Ab initio in pri katerem sodelujejo raziskovalci Inštituta za kulturne in spominske študije  je med krajani Nove Gorice zbrati čim več spominov, osebnih zgodb, razmišljanj, znanj in izkušenj  o življenju v Novi Gorici ter s različnimi participativnimi pristopi vključiti Novogoričane v procese vrednotenja zgodovinskih dosežkov mesta.  

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE