Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

PREPLETANJA

Poustvarjanja izročil zakoncev Vurnik v Galeriji ZVKDS Spomeniškovarstveni center, Trg francoske revolucije 3, Ljubljana

Opisi delavnic

  • Sara Šmid: NESKONČNI VZORCI 23. 7. in 27. 7. 2022, 12.00 – 18.00

Ali veš, kako se oblikuje neskončno ponovljiv vzorec? Kako ustvariti prepletanje prepoznavnih figur? Uporabili bomo preprosta orodja za ustvarjanje vzorcev, se poigrali z domišljijo in spoznali, kaj ponujajo različne tekstilne tehnike, ter kako le-te vplivajo na izgled vzorca.

  • Ela Lesar: KVAČKALNICA 16. 7. in 30. 7. 2022, 12.00 – 18.00

Ali znaš kvačkati? Ali za kvačkanje vedno potrebuješ kvačko ?

Na delavnici bo predstavljena tehnika ročnega kvačkanja. Spoznali bomo osnovne te tehnike in preje različnih kvalitet ter debelin. Naučili se bomo izdelati preprost izdelek v obliki zapestnice ali obeska.

  • Anita Končar: PREPLET VZORČENJA 16. 7. in 30. 7. 2022, 12.00 – 18.00

Na delavnici bo mogoče s flomastri za tekstil na blago narisati poljubne vzorce. Priporočeno je, da s seboj prinesete belo majico ali poljuben kos belega tekstila, ki bi si ga želeli vzorčiti. Flomastri bodo na voljo na delavnici. Delavnica je super priložnost, da si popestrite kakšen bel T-shirt ali bel prtiček, ki vam neuporabljen stoji v omari. 

  • Teja Šter: SONČNA PESEM V ZANKAH (vezenje tapiserij) 6. 7. in 9. 7. 2022, 12.00 – 18.00

Na delavnici bomo spoznali tehniko vezenja s cevasto iglo, s katero se prebada osnovno tkanino s hrbtne strani, na licni pa nastanejo zanke različnih višin. Z različnimi motivi lahko nastanejo zanimivi dekorativni ali uporabni tekstilni izdelki, od tapiserij do podstavkov za kozarce, tekstilij za dom in raznih modnih dodatkov. Uporaba prej različnih debelin zahteva uporabo primerno široke igle, prav tako pa je pomembno, kako gosto oziroma redko je tkana osnovna tkanina. Ne smemo pa zanemariti niti sestave preje, saj se vsaka surovina obnaša drugače, ko nastajajo zanke. Ko izberemo primerne materiale in orodje, je sama tehnika zelo sproščujoča in preprosta.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE