Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prenovljen Lanthierijevev park nudi atraktiven peš dostop do centra mesta Vipava

Vipavska dolina je bil gosto naseljena s plemiškimi posestniki, najpomembnejša je bila posest družine Lanthieri. Park graščine predstavlja najreprezentančnejši del posesti Na pogled preprosta baročna zasnova, ob natančnejši preučitvi razpoložljivih zgodovinskih podatkov in primerjavo z zatečenim stanjem kaže skladnost zasnove z zlatim rezom, ki se kaže tudi v najmanjših detajlih zasnove, to je od baročnih polin do podstavkov za putte. Kljub temu, da je avtorstvo neznano, lahko prav iz te ugotovitve sklepamo, da park ni bil le preprost, zapozneli odmev evropske mode, temveč so v njegovo zasnovo bile vdelane baročne tendence v smislu proporcev in vsebin in s tem lahko sklepamo, da je bilo skromno ruralno okolje Vipavske doline povezano evropskim prostorom.

Posebnost parka je bilo 24  kamnitih putov z raznimi rekviziti, ti so v 17.stol  izkazovali okus lastnika, ki se spozna npr. na književnost, glasbo, slikarstvo in narhitekturo, lahko so predstavljali personifikacije štirih letnih časov, grbe lastnikov  in drugo. Izvedena je bila arheološka raziskava na osnovi katere poznamo  avtentične lokacije putov.

Po vojni je območje oblikoval arhitekt Bitenc in pute prestavil na mestni trg kjer so še danes. Predstavljajo svojevrstno identiteto trga in mesta.

Prva faza prenove zato vzpostavlja le baročno os in tako  dopolnjuje novo baročno podobo graščinskega kompleksa. V mestotvornem kontekstu pa nova baročna os v Lanthierijevem parku nudi  atraktiven peš dostop do centra mesta.

Besedilo: mag. Marvy Lah u.d.i.k.a., konservatorske svetnice OE Nova Gorica ZVKDS

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE