Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Predstavitev znanstvene monografije Tracing the Art of The Straub Family (Po sledeh družine Straub)

V ponedeljek, 14.10.2019 vas ob zaključku mednarodnega projekta - TrArS - Tracing the Art of the Straub Family (Po sledeh družine Straub) vljudno vabimo na zaključno slovesnost in na predstavitev novo izdane monografije z istim naslovom.
Predstavitev in zaključna slovesnost bosta ob 12. uri, v slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani.

Obsežna monografija z naslovom Tracing the Art of The Straub Family je prvi poskus celostne obravnave umetnosti kiparske družine Straub. Avtorji besedil so umetnostni zgodovinarji, konservatorji in restavratorji, zbrani v mednarodni ekipi projekta TrArS — Tracing the Art of the Straub Family (Po sledeh družine Straub).

Projekt TrArS - Tracing the Art of the Straub Family (Po sledeh družine Straub) je bil zasnovan na dejstvu, da je bilo pet bratov iz družine Straub med vodilnimi srednjeevropskimi kiparji 18. stoletja, njihova dela pa se danes nahajajo na ozemlju Nemčije, Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Italije. Cilj projekta je bil njihova celostna obravnava, priprava obsežne monografije in kataloga umetnostnih del posameznih članov družine Straub (dostopno na spletu: trars.eu).

Projekt se financira s pomočjo podpore Evropske komisije, kot tudi Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške in Bavarskega državnega ministrstva za izobraževanje, znanost in umetnost.

Več v Sporočilu za javnost in Izvlečku iz knjige.

Iskreno vabljeni!
Jožef Straub, Kip sv. Ane z uničenega velikega oltarja župnijske cerkve sv. Jožefa iz Studencev v Mariboru, 1750 (kip je danes hranjen v Pokrajinskem muzeju Maribor), avtor fotografije: ZVKDS, Valentin Benedik, 2018.Filip Jakob Straub, Detajl kipa angela iz stranskega oltarja Žalostne Matere Božje v proštijski cerkvi sv. Jurija na Ptuju, okoli 1745, avtor fotografije: ZVKDS, Valentin Benedik, 2018Jožef Straub, Detajl kipa sv. Jožefa z velikega oltarja župnijske cerkve sv. Danijela v Štanjelu, 1741. Slikano med restavratorskimi posegi na ZVKDS-Restavratorski center, avtor fotografije: ZVKDS, Valentin Benedik, 2019. Janez Krstnik Straub, Prižnica iz nekdanje dunajske cerkve montseraških benediktincev, danes v župnijski cerkvi v Laxenburgu, okoli 1730/34, avtor fotografije: Matej Klemenčič, 2018.
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE