Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Podpis konzorcijske pogodbe v sklopu projekta Claustra+

Avtor: dr. Katharina Zanier, sreda 22.05.2019

V okviru projekta Claustra+ (Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum) bomo podpisali konzorcijsko pogodbo o ustanovitvi in delovanju Partnerstva za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra ter tako postavili temelj za skupno in dolgoročno skrb ter promocijo dediščine Claustre kot celote. Slavnostni podpis konzorcijske pogodbe bo potekal v petek, 31. 5. 2019, s pričetkom ob 10. uri, v prostorih Cankarjevega doma na Vrhniki (Tržaška cesta 25). Dogodek organizira vodilni partner projekta Claustra+ Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika.

Poznorimski obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum predstavlja največji gradbeno-inženirski podvig iz rimskega obdobja v Sloveniji in ga uvrščamo med najpomembnejšo kulturno dediščino na naših tleh. Sestavljajo ga odseki kamnitih zidov, stolpov, trdnjav in utrdb, ki so varovali osrčje rimskega imperija pred sovražnimi vdori in služili nadzoru nad trgovino in premiki prebivalstva. Danes so ostanki posameznih zapor vidni od Reke na Hrvaškem preko Prezida do Babnega polja v Sloveniji, čez Bloško planoto, območje Vrhnike in Ajdovščine, vse do Zarakovca v Baški grapi.

Razširjen konzorcij oziroma Partnerstvo za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra želi združiti obsežno število deležnikov, ki delujejo na območjih, preko katerih potekajo zapore poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum, in sicer ne samo za čas trajanja projekta, vendar dolgoročno in s trajnostno vizijo. Partnerstvo bo z izvajanjem različnih aktivnosti spodbujalo k ohranitvi in oživljanju dediščine Claustre in pripomoglo k njeni prepoznavnosti kot enega najpomembnejših spomenikov Slovenije in Hrvaške z izjemnim pomenom v kontekstu celotne svetovne zgodovine. Glavni cilji partnerstva so vzpodbujanje, usklajevanje, dolgoročna skrb in podpora pri razvoju in izvedbi aktivnosti ter novih projektov na področju Claustre ter povezovanje in koordinacija deležnikov te izjemne dediščine.

Pristop h konzorciju so zaenkrat potrdili partnerji projekta Claustra+ ter občine Ajdovščina, Postojna, Logatec, Vrhnika, Brezovica, Ig, Velike Lašče in Bloke, pa tudi ARGOS – Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije, Društvo LIMES arheologija prostora, Zavod Zeleni Žep, Zavod Znanje Postojna, Zavod Parnas – Zavod za kulturo in turizem Velike Lašče, Društvo dolomitne lutke, Društvo Baška dediščina in še druge ustanove iz Hrvaške.

Projekt Claustra+ je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvaška in združuje devet partnerjev iz Slovenije in Hrvaške: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (vodilni partner), Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goransko županijo, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka in Turističko zajednico Kvarnera. Skupna vrednost projekta znaša 1.779.988,15 €.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE