Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Odkrit rimski nagrobnik 12. letni deklici Aureliji

Popravek, 06.12.2018

Ker smo prispevek o najdbi nagrobnika v reki Savi v Kranju pripravili v naglici, da bi javnost o tem zanimivem dogodku čim prej obvestili, se nam je v tekst prikradlo nekaj napak, na katere nas je opozoril dr. Anton Velušček, predstojnik Inštituta za arheologijo ZRC SAZU. Njihov Inštitut sem v besedilu pomotoma poimenoval oddelek, ime deklice z nagrobnika se glasi Arelija Argolida (Arellia Argolis), najdbo so si prvi ogledali predstavniki Inštituta ZRC SAZU, dr. Anja Ragolič in Tilen Podobnik, ter naš upokojeni kolega dr. Milan Sagadin. Za napake se iskreno  opravičujem.

Miloš Ekar

 

»Med ribolovom sem naletel na nekaj, kar izgleda kot vrh odlomljenega štirikotnega stebra ali nagrobnika/spomenika z domnevam latinskim napisom. Zadevo je prinesla/razkrila visoka voda, zato jo je, če je pomembna s stališča kulturne dediščine, potrebno iz vode odstraniti pred naslednjo visoko vodo, ki jo bo verjetno premaknila in/ali zakrila. Prilagam sliko z napisom. Lp, Jure Meden«,

taka je bila vsebina elektronskega sporočila , ki smo ga v ponedeljek 19. 11. 2018, dobili na naslov Območne enote Kranj, ZVKDS .

Seveda smo takoj stopili v akcijo, da najdbo dvignemo iz reke Save in včeraj, 22. 11. 2018, so nam gasilci kranjske enote z dvigalom in drugo opremo prijazno pomagali dvigniti kamen iz vode. Zdaj se nahaja v Restavratorskem centru ZVKDS v Ljubljani, na Oddelku za kamen, kjer ga preučujejo. Pri dvigu in prvih pregledih so poleg kranjskih arheologov sodelovali tudi kolegi z ZRC SAZU, oddelka za arheologijo.

Dviganje nagrobnika (J.L.)

Dviganje nagrobnika (J.L.)

Najdba dela rimskega nagrobnika 12. letni deklici Aureliji, je zanimiva, obenem pa postavlja vrsto ugank, saj ni jasno, od kod ga je prinesla visoka voda. Glede obrabljenosti kamna je videti, da ga je voda že dolgo brusila. Po vdolbini na vrhu nagrobnika gre sklepati, da je imel nad napisom še en del, morda kip. O zanimivi najdbi bomo lahko poročali kaj več in jo morda celo postavili na ogled širši javnosti, ko bodo znani rezultati podrobnejših raziskav nagrobnika samega in razpoložljivega arhivskega gradiva.

Nagrobnik je imel še nadgradnjo(kar se vidi po luknji(B.J.F.)

Nagrobnik je imel še nadgradnjo(kar se vidi po luknji(B.J.F.)

Miloš Ekar, vodja OE Kranj ZVKDS

Kamen v vodi(B.J.F.)Dviganje nagrobnika(J.L.)Zbiranje prvih podatkov(J.L.)Na tovornjaku(BJ..F.)Nagrobnik je imel še nadgradnjo(kar se vidi po luknji(B.J.F.)Prvo čiščenje(B.J.F.)
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE