Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Novo odkritje na Tartinijevem kipu v Piranu

Med 3D skeniranjem kipa G. Tartinija v Piranu,  ki so ga v zadnjih tednih izvajali strokovnjaki Restavratorskega centra ZVKDS je bil na violini  odkrit do sedaj še neznan napis. Podrobne  raziskave so razkrile izjemno čustveno posvetilo avtorja kipa, Antonia Dal Zotta njegovi pokojni  ženi Idi Lessiak Naya Dal Zotto:

IDA LESSIACH NAYA DAL ZOTTO BUONA SAPIENTE BELLA VOLO` A DIO 9-19-1893 IL SUO ANTON DAL ZOTTO v prevodu Ida Lessiach Naya Dal Zotto Dobra modra lepa k bogu vzeta 9-19-1893 tvoj Anton dal Zotto. 

Iz arhivskih virov in literature je znano, da je žena z mnenji in nasveti sodelovala pri nastanku skulpture vse dokler je smrt ni ločila od ljubljenega moža, kar se je zgodilo  v času nastajanja kipa. Za tako osebno in z emocijami prežeto sporočilo je avtor izbral težko dostopno mesto na robu violine, ki je za nas gledalce ostalo skrito celih stodvajset let, vse do danes. Skrbno izvedene raziskave nam potrjujejo, da gre za izjemno umetnino, ki jo je avtor oblikoval z ljubeznijo in s posluhom za detajle. Raziskave, ki so se začele spomladi  2016 bodo potekale vse do konca  leta. Na podlagi vseh izvedenih raziskav bodo strokovnjaki  ZVKDS Restavratorskega centra in Območne enote Piran predlagali način ustrezne sanacije te velike umetnine.

  • Avtor fotografije: Arne Hodalič, Piran oktober 2016
  • Avtor video zapisa: Fatamorgana d.o.o, Piran september - oktober 2016

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE