Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Kositrni skrinjici del temeljev Kolizeja

Investitor je v soboto 30. maja 2020 našel dve kositrni skrinjici, ki sta bili vloženi v vrhnji del temeljev Kolizeja. Listine naj bi bile po poročanju tedanjega častnika Kmetijske in rokodelske novice, 3, 3. 6. 1845, str. 92 pod vsemi štirimi vogalnimi kamni (napisal Janez BLEIWEIS, Domača povest)

Bleiweis je s slavnostnega polaganja temeljnih kamnov poročal:

... temeljni kamen je bil položen 31. maja 1845 ob 5h popoldan: položili so 4 vogelne kamne:

  • grof Welsperg, namestnik deželnega vladarja, kot predstavnik deželne vlade;
  • grof Wolfgang Liehtenberg, namestnik kranjskih deželnih stanov;
  • Franc Langer, kresijski komisar;
  • Janez Hradecki, mestni glavar

»V vsak kamen je bila štirioglata jamica vsekana, v katero so kositerno skrinjico zazidali, v kateri je bil popis današnje zgodbe na pergament zapisan...«

V eni je bil papir zaradi zamakanja povsem uničen, v drugi pa sta bila poleg številke Laibacher Zeitung z datumom 31. maj 1845 še dva lista papirja, precej razmočena, na katerih sta s svinčnikom zrisana tloris in fasada kolizeja. Najdbe je prevzela strokovnjakinja za papir iz Arhiva Republike Slovenije, kjer bodo izvedena ustrezna konservatorska dela. Končna prezentacija najdb bo po besedah investitorja v razstavišču nove stavbe. O kako pomembni najdbi gre, bo mogoče reči šele po opravljenih konservatorskih delih in analizi najdb. V tem trenutku lahko rečemo le to, da potrjujejo dosedanje podatke o stavbni zgodovini. Najdbe bodo restavrirali v Restavratorskem centru ZVKDS.

Fotografije: Arhiv PJP d.o.o.
 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE