Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Gregorjevo

Avtor: Minka Osojnik, četrtek 09.03.2023

Ali ste vedeli po kom imenujemo praznik gregorjevo? Na ta dan so včasih praznovali god sv. Gregorja Velikega, (prvotno 12. marec). Tudi v  Sloveniji  je nekaj cerkva posvečenih temu svetniku, med drugim je del naše kulturne dediščine tudi štanjelska pokopališka cerkev sv. Gregorja v Kobdilju.


Pogled na cerkev leta 2011, ko je bil prezbiterij še prekrit s skrlami (foto: Jasna Svetina)

Štanjel je imel nekoč pokopališče okoli cerkve sv. Danijela, leta 1786 pa so ga uredili okoli cerkve sv. Gregorja, ki stoji vrh griča nekako na pol poti med Štanjelom in Kobdiljem. V osnovi še popolnoma gotska cerkev je bila prvič posvečena leta 1464, nato od Turkov onečaščena in drugič posvečena 1481. V drugi polovici 18. stoletja je bila zapuščena in v veliki meri porušena, po letu 1879 pa so jo začeli postopoma obnavljati, prav zaradi okoli nje stoječega pokopališča (vir: Mrliška knjiga vikariata Štanjel za leto 1884). Pokopališče je bilo v zadnjih letih precej povečano proti jugovzhodu, sezidana je bila tudi nova mrliška vežica. Na pokopališču je ob cerkvi grobnica družine Fabiani, v kateri je pokopan tudi najslavnejši član rodbine – arhitekt Maks Fabiani.


Grobnica družina Fabiani (foto: Jasna Svetina)

Cerkev je imela do leta 2011 prezbiterij višji od ladje in prekrit s skrlami, nekoliko nižja ladja pa je bila krita s korci. V zadnji večji obnovi zunanjščine, ko je bila cerkev tudi na novo ometana, so višino streh poenotili in cerkev prekrili z enotno dvokapnico, kritina je tako danes v celoti korčna.

V obnovi notranjščine cerkve leta 2016 se je med drugim restavrirala močno načeta freska s portretom papeža Gregorja Velikega na steni za glavnim oltarjem, ostale stene pa so se na novo prebelile. Podoba slavnega papeža je bila najprej mehansko in kemično očiščena umazanije, sekundarnih nanosov beležev in alg, nato utrjena in retuširana. Restavratorska dela je izvedla Nataša Lapanja Jazbec iz Svetega pri Komnu.


Podoba papeža Gregorja Velikega pred restavratorskim posegom (foto: Nataša Lapanja Jazbec).

 

Podoba papeža Gregorja Velikega po restavratorskem posegu (foto: Nataša Lapanja Jazbec).
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE