Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Grad Grm v odsevu časa - razstava

Do vključno, 7. januarja 2024 si lahko na muzejski ploščadi na Metekovi ulici v Ljubljani ogledate razstavo o gradu Grm, Novo mesto.

Z razstavo Grad Grm v odsevu časa, želi OE Novo mesto ZVKDS počastiti svojo 40 obletnico delovanja. 

Na razstavi je v sliki in besedi predstavljen grad, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena v državni lasti in je izjemen spomenik s kulturnozgodovinsko, arhitekturno, umetnostno, vrtno-krajinsko in prostorsko vrednostjo.

V prvem delu razstave je predstavljen grad v preteklih obdobjih, kako se je iz prvotne pristave z dozidavami spreminjal v razkošno bivalno rezidenco. Za bivanje je služil vse do prihoda deželne kmetijske šole, ki je prostore slabo vzdrževanega gradu prilagodila svojim potrebam. Zgodbo prepletajo tudi znane in pomembne osebnosti, ki so vplivale na razvoj gradu. V naslednjem delu je predstavljena okolica gradu z grajskim parkom, vrtom, kapelo Božjega groba in Jaromesko kočo ter izrazito spreminjanje bližnje okolice v zadnjih 200 letih. Sledi sklop, ki predstavlja območno enoto Novo mesto, njena prizadevanja za obnovo gradu, z izvedenimi dosedanjimi raziskavami in z načrti bodoče rabe grajskih prostorov.  Razstavo zaključujemo s predstavitvijo aktivnosti, ki se so se in se odvijajo na gradu in njegovi okolici,  saj želimo, da je bolj odprt za javnost in da bi kot mestni grad kar najbolje služil potrebam Novomeščanov.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE