Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Dobimo se na vrtovih - 2023

V prvem junijskem vikendu v sklopu evropske prireditve Rendez-vous aux jardins že skoraj dvajset držav, vključno s Francijo (pobudnico prireditve), Nemčijo, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, obiskovalcem na široko odpira vrata raznolikih vrtov. Letošnja tema: »glasba v vrtu« še posebej nagovarja obiskovalce, da prisluhnejo zvokom - petju, šumenju, zvočnim instalacijam ali ustvarjanju glasbenikov.

»Dobimo se na vrtovih« je dogodek, s katerim poudarjamo bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi. Pobuda prihaja iz Francije, kjer že dvajseto leto pripravljajo Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila tudi na druge evropske vrtove in parke. Letos sodeluje 2200 vrtov in parkov v Franciji ter 500 v drugih evropskih državah. Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov. To je tudi priložnost za ozaveščanje o številnih ukrepih, ki jih izvajajo Ministrstvo za kulturo, Javni zavod Arboretum Volčji Potok, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lokalne skupnosti in lastniki za ohranjanje, obnovo, oblikovanje vrtov ter prenos specialnih znanj in veščin.

V letošnjem letu se je na povabilo Arboretuma Volčji Potok, ki v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo koordinira pobudo v Sloveniji, odzvalo dvajset vrtov in parkov v Sloveniji.  Na temo leta 2023: glasba v vrtu so pripravili več kot trideset dogodkov, ki vključujejo pester program: vodenja, delavnice, koncerti, razstave, doživetja, sprehodi … Arboretum Volčji Potok si želi v prihodnje pobudo razširiti na čim več slovenskih vrtov in parkov ter da bi pobuda postala tradicionalna tudi v Sloveniji.

Program prireditev je dostopen tukaj in v priponki.

Vabljeni!

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE