Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Delavnica apnenih ometov Šole prenove v Kopru

SPOROČILO ZA JAVNOST: delavnica apnenih ometov Šole prenove v Kopru

V sodelovanju Šole prenove in Mestne občine Koper ter ob partnerstvu Univerze na Primorskem,  bo v Kopru, med 29.11. in 2.12.2022 v okviru programa Šole prenove potekala delavnica izvedbe apnenih ometov.

V uvodnih predavanjih delavnice bodo predavatelji predstavili arhitekturo Kopra, zgodovino Servitskega samostana kot tudi njegovo novo življenje po prenovi, ki jo vodi Univerza na Primorskem in kjer si želijo, da ta izjemen kulturni spomenik po prenovi postane primer uspešnega sobivanja univerze in mesta. 

Praktični del delavnice bo vodil Klavdij Zalar, akad. restavrator, ki je vodil sondiranje na Servitskem samostanu. Zato objet dobro pozna in bo udeležencem lahko predstavil značilnosti gradnje samostana, katerega osnove segajo v 16. st. ter originalne apnene omete. Na delavnici bodo udeleženci izdelali, glede na različne vrste uporabljenega lokalnega peska, tudi različne vrste apnenih ometov.  

»Program Šole prenove izvajamo partnerji Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije; Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo; Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola, Ljubljena in Združenje zgodovinskih mest Slovenije z namenom ohranjanja starih obrtnih znanj in spretnosti potrebnih za kvalitetno prenovo,  prenosu teh znanj na mlajše generacije ter osveščanja in izobraževanja javnosti o pomenu ohranjanja in varstva kulturne dediščine. Delavnice namenjamo lastnikom kulturne dediščine, strokovni in zainteresirani  javnosti, mladim ter  izvajalcem gradbenih del,  kot dodatna znanja pri prenovi.  

V sodelovanju z Mestno občino Koper poteka tokrat že druga delavnica apnenih ometov, kar nas veseli, saj to kaže na zavedanje pomena ohranjanja kulturne dediščine Kopra z izjemnimi arhitekturnimi elementi, pa tudi na pomen kvalitetne prenove v lokalnem prostoru. Praktični  del  delavnice v objektu Servitskega samostana je za udeležence priložnost neposrednega spoznavanja s spomenikom, značilnostmi gradnje in materiali, kar danes predstavlja  pomembne informacije tudi za izdelavo kvalitetnih apnenih ometov.« je povedala Mateja Hafner Dolenc iz  Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki v imenu partnerjev koordinira program Šole Prenove.   

Več o Šoli prenove in delavnici izvedbe  apnenih ometov na www.sola-prenove.si

Kontakt za medije: ŠOLA PRENOVE, 041 72 741

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE