Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani, julija odločitev o vpisu na Seznam svetovne dediščine

Nominacija izbranih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na UNESCO Seznam svetovne dediščine je prejela pozitivno oceno Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS). 

Kot objavljajo na spletnih straneh Ministrstva za kulturo je Slovenija  nominacijo v uradni postopek vložila konec januarja 2020. Na podlagi strokovnega vrednotenja dosjeja, terenskega obiska in dodatnih informacij, ki jih je Slovenija posredovala novembra 2020 in februarja 2021, je ICOMOS potrdil utemeljenost predloga za vpis vseh predlaganih sestavnih delov nominacije na podlagi zahtevanih kriterijev.

Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani je ICOMOS prepoznal kot izjemen primer oblikovanja urbanega prostora po meri človeka, v skladu z globoko humano vizijo arhitekta, ki je med obema svetovnima vojnama preoblikoval nekdanje provincialno mesto cesarstva v simbolno narodno prestolnico. 

Pri pripravi obsežnega gradiva za nominacijo je skupaj s sodelavci iz drugih institucij sodelovalo več  strokovnjakov - konservatorjev in restavratorjev  Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ZVKDS.

Sodelavcem in vsem zaslužnim čestitke za potrditev.

Več na spletni strani Ministrstva za kulturo. https://www.gov.si/novice/2021-06-04-odlocitev-o-vpisu-izbranih-plecniko...

Tromostovje, Ljubljana
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE