Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

DedIŠČIna OKOli nas: Dnevi evropske kulturne dediščine živijo vse leto

Novi partnerji v Italiji

Priprave na letošnje Dneve evropske kulturne dediščine (DEKD) so se zaključile pred dobrim mesecem dni, ko smo izvedli še zadnje od dvanajstih regionalnih srečanj: enajst v Sloveniji in eno posebej za zamejske Slovence v Trstu. Rok za oddajo prijave dogodkov v program septembrskih DEKD se izteče 13. maja 2016.

Posvete, ki pomenijo neformalno obliko izobraževanja odraslih in na katerih je sodelovalo je več kot 50 predavateljev, je obiskalo več kot 500 udeležencev iz zelo različnih organizacij, od muzejev in društev do šol, zato pomenijo odlično priložnost za mreženje na lokalni ravni.

Prav na regionalnem srečanju v Trstu smo navezali stike s predstavniki italijanskega Ministrstva za kulturno dediščino, kulturne dejavnosti in turizem. Pred dobrim tednom dni smo z dr. Lucom Caburlottom, direktorjem Združenih muzejev Furlanije - Julijske krajine, sklenili dogovor, da se bodo združeni muzeji s široko paleto zanimivih in privlačnih dogodkov vključili v slovenske Dneve evropske kulturne dediščine. Ponudili bodo brezplačne vodene oglede gradu Miramare, odprli vrata nekaterih etnografskih muzejev v pokrajini Furlanija - Julijska krajina ter skupaj s šolo v Repnu tudi vodeni ogled vasi Repen. Dogajanje v okviru slovenskih DEKD na italijanski strani meje je po zaslugi zamejskih slovenskih šol živahno že tretje leto.

Bolj strokovne vsebine pa bodo predstavljene v okviru projekta Carpaccio 500. Minilo je namreč pol tisočletja, odkar je beneški renesančni mojster naslikal veliko oltarno sliko Marija na prestolu s svetniki v koprski stolnici. Med vsebinami, ki bodo predstavljene v okviru projekta, so tudi informacije o poteku  konservatorsko-restavratorskih posegov, ki jih izvajamo v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ti potekajo na dveh slikah, ki sta bili včasih del orgelskih kril in sta delo Vittora Carpaccia, Pokol nedolžnih otrok in Predstavitev v templju, ter na umetnini Carpaccievega sina Benedetta Marija na prestolu z dvema svetnikoma.

Letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine DedIŠČIna OKOli nas nagovarja dediščinske skupnosti: tako kot dediščina nastaja doma, ko se odločimo dragocen predmet, zgodbo ali modrost ohraniti za potomce, sta pomembna tudi odločitev in dogovor neke skupnosti o tem, kaj je pomembno ohraniti za njihove potomce. Naloga vseh nas, ki se ukvarjamo z dediščino, pri tem pa je, da mlade in malo manj mlade opozorimo, da dediščina niso le velike in pomembne stavbe, temveč je lahko tudi nekaj majhnega, spregledanega ali na videz nepomembnega. V letošnji temi vidimo priložnost, da opozorimo na ogroženo dediščino, na dediščino, ki izginja, na podeželsko in industrijsko dediščino, ter na dediščino, ki v zavesti širše javnosti še ni prepoznana kot dediščina, to je arhitektura 20. stoletja.

Tudi celostna podoba letošnjih Dnevov govori sama zase: obliko kvadrata smo izbrali zato, ker se v kvadrat v nasprotju s krogom, ki simbolizira naravo in neskončnost, vmeša človek z oblikovanjem in oblikami. Poigrali smo se tudi z besedami v besedah: DedIŠČIna OKOli. S tem javnosti sporočamo, da bomo dediščino iskali z budnim očesom in da je treba dediščino spoznavati z vsemi čutili.

Lansko leto je bilo v projekt vključenih kar 500 različnih institucij, od tega tretjina vzgojno-izobraževalnih zavodov (več o tem v radijski oddaji Hudo). Ocenjujemo, da je septembrske prireditve obiskalo preko 50.000 obiskovalcev.


Carpaccio, Marija na prestolu s svetniki, Koper - stolna cerkev

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE