Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Dediči prostora, varuhi pomnikov, monografija

Z največjim veseljem vas obveščamo, da smo izdali poljudnoznanstveno monografijo z naslovom Dediči prostora, varuhi pomnikov ob 60-letnici mariborske spomeniškovarstvene službe.

V knjigi sta v sliki in besedi predstavljena raznolika kulturna dediščina severovzhodne Slovenije in razvoj spomeniške službe na tem območju.

Knjigo smo pisali z mislijo, da ohranjena kulturna dediščina pripada nam vsem. Pomniki, iz katerih črpamo izkušnje, znanje in vrednote, so pomembni nosilci našega kolektivnega spomina in oblikovalci naše skupnostne identitete. Skozi ponotranjeno dojemanje podedovanega in razumevanje preteklosti oblikujemo sedanjost, ki predstavlja temelj naše prihodnosti. Če kot družba svojo dediščino prepustimo pozabi, smo kot družina brez prednikov, osamljeni, tavajoči po brezpotjih in brezbrežju misli, kot človek brez spominov. Kulturna dediščina predstavlja našo zavest in podzavest, našo skupno krajino spominov.

V tem smislu smo pri ustvarjanju knjige v bralcu poskušali zbuditi zavedanje, da je varovanje in negovanje podedovanega naloga prav vsakega izmed nas in ne le tistih, ki to počnemo znotraj uradnih institucij formalnega varstva. 

Predstavitev knjige in otvoritev priložnostne razstave načrtujemo za ponedeljek, 31. 1. 2022, v galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani.

Publikacija je dosptopna na v e knjižnici: https://www.zvkds.si/sl/knjiznica/dedici-prostora-varuhi-pomnikov

Glede na trenutne negotove zdravstvene razmera vas bomo o poteku in organizaciji dogodka še obvestili.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE