Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Cerkev frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

Cerkev frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici se intenzivno obnavlja od leta 2017. V šestih letih je bila v celoti restavrirana cerkvena ladja, dela so se uspešno zaključila jeseni 2022.

Cerkev iz 17. stoletja je bila močno poškodovana med prvo svetovno vojno, po vojni so jo obnovili in med drugim naredili povsem nov strop v ladji. Večje poškodbe je doživela tudi med potresom leta 1976, nato pa je bila ponovno obnovljena. Hudi pretresi in nekatere manj posrečene obnove prejšnjega stoletja so na stavbi in predvsem na štukaturah in poslikavah v notranjščini pustili sledi, ki so skupaj s prahom in umazanijo lepoto prostora in umetnin v veliki meri zasenčile. Marljive in izkušene roke restavratorjev so v zadnjih letih te sledi postopoma odkrivale in med delom prihajale do novih in novih zanimivih odkritij, predvsem pa so se dokopale do prvotne lepote umetniških stvaritev. Restavrirana je bila poslikava v luneti na slavoločni steni, delo Leonarda Riga iz leta 1886, celoten strop iz leta 1929 s štukaturami in poslikavo Giovannija Mora, dragocene štukature iz 17. stoletja in ladijske stene s pilastri in venci.

V nedeljo, 13. novembra, ob 10. uri, bo koprski škof msgr. Jurij Bizjak daroval slovesno mašo, po kateri bo blagoslovil obnovitvena dela. Po maši bosta strokovni sodelavki ZVKDS OE Nova Gorica Minka Osojnik in Marta Bensa predstavili potek obnove in restavratorskih del.

V galeriji nekaj fotografij pred in po posegih avtorji: Željko Ćirković, Marta Bensa, Minka Osojnik.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE