Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Čateški škrebelni in prgišče sonca

V nedeljo, 3. februarja 2019, bo v Kulturnem domu na Čatežu pod Zaplazom ob 14. uri novinarska konferenca o projektu Čateški škreblni in prgišče sonca.  Srečanju z novinarji bo ob 15. ih sledila  predstavitev strokovne monografije o sadnih sušilnicah in sušenju sadja nekoč in danes na Čatežu ter okolici.

V okviru projekta je bilo uresničenih več ciljev: oblikovanje novih turističnih produktov (suho sadje »Čateški škreblni«, čajna mešanica »Prgišče sonca«, ogled delujoče sadne sušilnice v Razborah, festival suhega sadja - ŠKREBLFEST), aktivnosti za promocijo in trženje produktov sadne sušilnice na kmetiji Zupančič v Razborah, obnova peči v sadni sušilnici ob navodilih in usmeritvah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ureditev učilnice za raznovrstne delavnice v kulturnem domu na Čatežu, delavnice s področja sadjarstva (Sadje z domačega vrta), delavnice s področja zeliščarstva (Narava – moj zdravnik) ter izdaja strokovne monografije o sadnih sušilnicah, sušenju sadja nekoč in danes na Čatežu in v okolici.

Predstavitev knjige z naslovom Čateški škreblni in prgišče sonca in podnaslovom O sadnih sušilnicah ter sušenju sadja nekoč in danes na Čatežu ter v okolici  bo osrednji dogodek letošnjega Prešernovanja. Vsebino knjige bosta predstavila avtor mag. Dušan Štepec, konservator novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in  pisec uvodne misli v knjigi ter osrednji gost prireditve prof. dr. Janez Bogataj.

Z gostoma se bo pogovarjal Matej Mlakar.

Projekt Čateški škreblni in prgišče sonca smo v KUD Popotovanje Frana Levstika Čatež skupaj s partnerji (Krajevna skupnost Čatež, Turistično društvo Čatež, CŠOD – Dom Čebelica Čatež in Jože Zupančič, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji) izvedli v minulih dveh letih. Projekt smo izvajali v okviru uresničevanja ciljev strategije lokalnega razvoja LAS STIK  z opredeljenim tematskim področjem razvoja osnovnih storitev, s ciljem izboljšanja trženja lokalnih proizvodov in storitev, prepoznavnost območja,  z ukrepi za ohranjanje kulturne dediščine na podeželju ter  z razvojem dejavnosti za prosti čas, turizem in kulturo. Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Več o monografiji in o projektu najdete v priloženih dokumentih na dnu strani. Priložili pa smo tudi vabilo na Prešernovanje.

Toplo vabljeni.

 

Sušilnica sadja
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE