Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Alegorija trgovine, obrti in tehnike svetla kot leta 1775

Odstrtje celotne poslikave po štirih letih konservatorsko - restavratorskih posegov na sprva Herrleinovi, po odkritju podpisa pa originalni Kremser- Schmidtovi poslikavi v kupoli stopnišča v Gruberjevi palači.

Stropna poslikava Alegorija trgovine, obrti in tehnike na ovalnem stopnišču Gruberjeve palače (Arhiv RS) predstavlja biser meščanskega baroka iz zadnje četrtine 18. stoletja v Ljubljani. Potemnjena površina, ki je pred posegom restavratorske ekipe RC ZVKDS (2018) delovala skoraj črno in ni več omogočala razbiranja prizorov, je nakazovala na številne posege v preteklosti. O njih smo sklepali na podlagi historiata preteklih posegov, kot tudi na podlagi na novo izvedenih naravoslovnih raziskav.

To poletje so dela končana in poslikava po štirih letih konservatorsko - restavratorskih posegov v kupoli stopnišča v Gruberjevi palači sije v novi podobi.

Jeseni bo sledila uradna otvoritev in posvet ob zaključku del, poslikava pa bo na ogled javnosti.

Do takrat vam predstavljamo fotografiji pred in po posegu, v prihodnje pa vam pripravimo tudi 3D prezentacijo.

Več o izvedenih posegih, raziskavah in odkritju najdete na:https://www.zvkds.si/sl/novice/skrivnost-gruberjeve-palace-odkrit-podpis...


Potemnjena površina je pred posegi restavratorske ekipe RC ZVKDS (2018-2022) delovala skoraj črno in ni več omogočala razbiranja prizorov.  

 

​ Po štirih letih konservatorsko - restavratorskih posegov na sprva Herrleinovi, po odkritju podpisa pa originalni Kremser- Schmidtovi poslikavi v kupoli stopnišča v Gruberjevi palači.
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE