Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

32. Dnevi evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine sta odprta

Ljubljana, 23. 9. 2022, v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova je potekalo slavnostno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2022. Letošnji praznik kulturne dediščine je prav poseben, saj poleg osrednje teme (Vz)trajnostna dediščina, obeležujemo tudi evropsko leto mladih, 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika ter 50. obletnico Konvencije o varovanju svetovne kulturne in naravne dediščine. Osrednji dogodek odprtja Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2022 je bilo odprtje razstave Vaš Plečnik, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, na ogled do konca meseca oktobra. Trajnostna dediščina je slogan, ki je povezal petdeset sodelujočih držav, pri nas pa smo trajnosti dodali še »vz«, in s tem poudarili vztrajnost, ki je pri varovanju kulturne dediščine tako pomembna.

Bogat program bo med 24. 9. in 8. 10. 2022 potekal v številnih krajih  po Sloveniji, v Porabju in na Tržaškem. Zvrstilo se bo 400 dogodkov, posvečenih kulturni in naravni dediščini ter dediščinskim skupnostim.


Na novinarskem srečanju pred slovesnim odprtjem so sodelovali z leve proti desni, ddr. Mateja Kos Zabel,  dr. Sonja Ifko,  Nataša Gorenc, Jernej Hudolin, Barbara Colarič. Foto: Nejc Dolinar, arhiv ZVKDS

Po novinarskem srečanju je ob 11. uri  v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova sledilo slavnostno odprtje 32. DEKD in 10. TKD. Cenjene obiskovalce je tudi na odprtju najprej pozdravila in nagovorila ddr. Mateja Kos Zabel, v. d. direktorice Narodnega muzeja Slovenije. Ob toplem sprejemu je izpostavila naslov (Vz)trajnostna dediščina, saj poudarja vztrajnost in trajnost, skriva v sebi obe temeljni konstanti sodobnega pojmovanja kulturne dediščine, njeno trajnost ter vztrajnost njenega preučevanja in ohranjanja. Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki že od vsega začetka koordinira Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, poudaril, da je ohranjanje kulturne dediščine prav gotovo najboljši primer trajnostnega razvoja. Povedal je, da smo v Sloveniji evropskemu poimenovanju teme letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine namenoma dodali dve črki, da bi posebej poudarili vztrajnost, kot tisto označbo, ki je dediščini tako kot trajnost imanentna.

Dneve je odprla dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, poudarila je pomen zavedanja, da se pomen kulturne dediščine spreminja. Dejala je, da kulturna dediščina v sebi nosi univerzalne vrednote, to pa je tisto, zaradi česar je za nas tako pomembna, in kot tako jo moramo ohraniti za prihajajoče generacije.

Več v sporočilu za javnost na koncu strani.

PROGRAM PRIREDITEV 

32. Dnevi evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine sta odprta32. Dnevi evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine sta odprta32. Dnevi evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine sta odprta
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE