Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

3. Mednarodni simpozij o kulturni dediščini in pravnih izzivih, Upravljanje območij kulturne dediščin

Združenje ICOMOS Slovenija in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije organizirata v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo in ob podpori Ministrstva za kulturo RS 3. Mednarodni znanstveni simpozij o kulturni dediščini in pravnih izzivih, ki bo posvečen temi upravljanje območij kulturne dediščine. Simpozij bo potekal med 20. in 22. septembrom 2018 na Bledu.

Vsebinsko se bomo v okviru osnovnih treh tem:  Pravne in administrativni temelji upravljanja območij kulturne dediščine, Pristopi in politike – primeri dobrih praks in izzivi ter Kulturni turizem in upravljanje območij kulturne dediščine, posvetili različnim problemom, še posebej izzivom upravljanja lokacij svetovne dediščine pod okriljem organizacije UNESCO.

Kot je napisal že Donalld Insall: » Dobro načrtovanje je le dobro upravljanje«, je ključnega pomena za uspešno varovanje in aktivno življenje območij kulturne dediščine premišljeno in interdisciplinarno snovanje razvojnih aktivnosti, ki upoštevajo značilnosti dediščine ter uravnoteženo razvijajo njene potenciale, tudi ekonomske, turistične priložnosti, ki jih tovrstna območja imajo. Na simpoziju bo zato širši strokovni javnosti in vsem, ki jih upravljanje dediščine zanima in zadeva, omogočen vpogled v raznolik nabor pristopov, metod dela ter različnih oblik upravljanja, ki jih bodo predstavili uveljavljeni tuji in domači predavatelji.

Simpozij se navezuje  na več tem , ki jih izpostavlja Evropsko leta kulturne dediščine, to so: Skupna dediščina: kulturna dediščina pripada nam vse,  Dediščina za vse: spodbujanje družbenih inovacij ter sodelovanja ljudi in skupnosti in Turizem in dediščina: odgovorni in trajnostni turizem s kulturno dediščino.

Dodatne informacije

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE