Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

E-Knjižnica

Na tem mestu najdete raznovrstne publikacije, plakate in video zapise, ki jih pripravljamo, da bi ljudje lažje razumeli pomen zgodovinskega okolja in s tem naše poslanstvo - varstvo dediščine. Vsi naši avtorji so strokovnjaki na svojem izbranem področju. Njihovo delo je zasnovano tako, da navdihuje, informira in izobražuje.

Strategija 21, Svet Evrope

Svet Evrope je v partnerstvu s francoskim Ministrstvom za kulturo v okviru letošnjega francoskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope izdal knjigo European Heritage Strategy for the 21st Century – the Golden Collection of Good Practices.

 

Publikacija predstavlja reprezentativni izbor 32 primerov dobrih praks s področja kulturne dediščine članic Sveta Evrope, ki udejanjajo načela Faro konvencije Sveta Evrope in njene Strategije 21.

 

Strategija 21 prvenstveno izpostavlja celostno upravljanje dediščine: njena »priporočila« predstavljajo različne poti za soočenje z izzivi multidisciplinarnega, sodelovalnega in ambicioznega pristopa k vsaki od njenih treh sestavin: »družbe«, »prostorskega in gospodarskega razvoja« ter »znanja in izobraževanja«. Strategija 21 predstavlja tudi vsebinsko izhodišče za slovensko strategijo kulturne dediščine, ki je v zaključni fazi priprave.

 

Publikacija predstavlja izbor izmed več kot sto dobrih praks, objavljenih na spletni strani Strategije 21.

Iz Slovenije sta bila za zlati izbor izbrana dva projekta:

  • Debela Griža kot primer dobre prakse pri udejanjanju priporočila Strategije 21 z upoštevanjem dediščine v politikah razvoja trajnostnega turizma (D7).
  • Ponovna uporaba podeželskih stavb v Sloveniji v okviru izvajanja programa razvoja podeželja – kot primer dobre prakse spodbujanja ponovne uporabe dediščine ter tradicionalnega znanja in praks.

 

Publikacije:

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE