Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prireditve

Peformans Miše Gams: Tipkajmo z Jurčičem (za invalide zavoda Razvoj Maribor, Dlan in OZARA )

Občina: Mestna občina Maribor
Regija: Podravska regija

Lokacija dogodka:
GT22, Glavni trg 22, 2000 Maribor

Link dogodka:
Link dogodka

Kontakt za prijave / informacije:
info@mkc.si

Spletna stran:
https://mkc.si/mkc

Organizator:
Mladinski kulturni center Maribor


Mestna občina Maribor, Zavod Razvoj Maribor, Mariborska knjižnica, Mladinski kulturni center Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Radio Maribor, GT22, Prva Gimnazija Maribor, Tipkajmo z Jurčičem, Miša Gams

Čas dogodka
03. 12. 2021, 9:00
Odpiralni čas: 9:00

Opis dogodka

Vabljeni, da z Mišo Gams "reciklirate" besedila Jurčičevih povesti Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji gori. Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Na tak način bodo Jurčičeva dela postala odslikava sodobne družbe, sodelujoči pa se bodo preizkusili v vlogi pisca, ki s tipkanjem na pisalni stroj beleži asociacije, ki se mu porajajo ob stiku z Jurčičevimi besedili.

Podrobnejši opis dogodka

Ob praznovanju Jurčičevega leta, s katerim letos obeležujemo 140-letnico pisateljeve smrti, so mariborske kulturne institucije in organizacije združile moči in pripravile program Jurčič v Mariboru v sklopu katerega bomo v sodelovanju s Prvo Gimnazijo Maribori in Zavodom Razvoj Maribor in performerko Mišo Gams izvedli literarni performans Tipkajmo z Jurčičem. Josip Jurčič je s prvim slovenskim romanom usodno vplival na slovensko književnost in javnost, od intelektualcev tedanjega časa, do programov ljudskih gledališč, kjer so Jurčiča igrali in ki so jih obiskovali tudi preprosti ljudje. V začetku julija 1868 je Jurčič nastopil službo v uredništvu časnika Slovenski narod, ki so ga v Mariboru ustanovili izobraženci iz kroga štajerskih mladoslovencev. Leta 1872 so uredništvo prenesli v Ljubljano. Jurčičeva dela pa so ostala naša skupna dragocena dediščina. Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, bo Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor in Zavodom Razvoj Maribor, izvedel 2 izvedbi literarnega performensa Tipkajmo z Jurčičem. Performerka Miša Gams bo dijake Prve gimnazije in skupino ljudi s posebnimi potrebami povabila k nadaljevanju pisanja besedil Jurčičevih povesti Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji gori. Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Na tak način bodo Jurčičeva dela postala odslikava sodobne družbe, posamezniki pa se bodo preizkusili v vlogi pisca, ki s tipkanjem na pisalni stroj beleži asociacije, ki se mu porajajo ob stiku z Jurčičevimi besedili. Razstavljena besedila, ki bodo neke vrste reciklaža Jurčičevih odlomkov iz najbolj znanih povesti, bomo lahko prebrali na družabnih omrežjih organizatorjev, najbolj uspeli pisateljski dosežki pa bodo prebrani v oddaji Radia Maribor, 20. decembra ob 19. uri. Program so ob podpori Mestne občine Maribor pripravili Zavod Razvoj Maribor, Mariborska knjižnica, Mladinski kulturni center Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Radio Maribor.

Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gluhe in naglušne
Dostopno za gibalno ovirane

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE