Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prireditve

PREDICE IN TKALKE V PRAZGODOVINI, spremljevalni program razstave: PRETEKLOST, KI JO SKRIVA ZEMLJA. RAZISKAVE NA OBMOČJU OSNOVNE ŠOLE V DOBOVI.

Občina: Brežice
Regija: Posavska regija

Lokacija dogodka:
Osnovna šola dr. Jožeta Toporišiča Dobova

Kontakt za prijave / informacije:
07 466 05 18, 031 708 737

Spletna stran:
http://www.pmb.si

Organizator:
Posavski muzej Brežice


Osnovna šola dr. Jožeta Toporišiča Dobova

Čas dogodka
02. 10. 2019, 7.30-11.55
Odpiralni čas: 10.00-18.00

Opis dogodka

Na območju raziskav osnovne šole v Dobovi so arheologi v naselbini iz pozne bronaste dobe odkrili več predmetov, povezanih s tkanjem in predenjem – uteži za statve in predilna vretenca. Na delavnici bomo z Matejo Bogovič Fifnja spoznavali in preizkušali veščino tkanja na ročnih statvah. Kustosinja arheologinja Jana Puhar pa bo predstavila izsledke raziskav naselbine in nam povedala več o skritih pomenih predenja in tkanja.

Podrobnejši opis dogodka

Veščino tkanja – prepletanja nitnih sistemov na statvah v tkanino – poznamo že iz prazgodovine. Tkanje je bilo pomembna veščina, saj je tkanina človeku zagotavljala zaščito pred vremenskimi vplivi, hkrati pa je imela pomembno simbolno varovalno vlogo. Tako predenje kot tkanje sta bila opravili, ki sta pripadali ženski in sta imeli globok magičen pomen. Nit je simbolizirala dolžino življenja, tkanina pa življenje sámo. Ženska je skrbela, da se nit in življenje ne prekineta. Predmete, povezane s predenjem in tkanjem so ženskam v prazgodovini pogosto tudi pridajali v grobove. Na območju raziskav osnovne šole v Dobovi so arheologi v naselbini iz pozne bronaste dobe odkrili več predmetov, povezanih s tkanjem in predenjem – uteži za statve in predilna vretenca. Na delavnici bomo z Matejo Bogovič Fifnja spoznavali in preizkušali veščino tkanja na ročnih statvah. Kustosinja arheologinja Jana Puhar pa bo predstavila izsledke raziskav naselbine in nam povedala več o skritih pomenih predenja in tkanja.

Starostne skupine
Osnovna šola - 1. triada
Osnovna šola - 2. triada
Osnovna šola - 3. triada

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE