Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

V Milanu uradni začetek evropskega leta kulturne dediščine 2018: "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost"

V okviru evropskega kulturnega foruma, ki poteka v Milanu, se je danes z nagovorom Tiborja Navracsicsa, evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport in video nagovorom predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, tudi uradno začelo evropsko leto kulturne dediščine.

Evropski parlament je predlog Evropske komisije, da se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine, potrdil konec aprila, z namenom spodbujanja izmenjave in spoštovanja evropske kulturne dediščine kot skupnega vira, dvigovanja zavesti o skupni zgodovini in vrednotah ter okrepitve občutka pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru.

Cilj evropskega leta kulturne dediščine je ozaveščanje o naši skupni kulturni dediščini in njenemu potencialu za identifikacijo, sodelovanje in razvoj v luči heterogene evropske družbe in trenutnih političnih in gospodarskih izzivov. Evropsko leto kulturne dediščine izpostavlja predvsem dejstvo, da je naša skupna kulturna dediščina tako lokalna kot evropska in to razsežnost uporabi pri soočanju s trenutnimi izzivi: po eni strani gradi nove priložnosti za ohranjanje in razvoj kulturne dediščine, po drugi pa izpostavlja, da je ohranitev nujna, saj je naša kulturna dediščina pomemben in edinstven del družbenega in gospodarskega potenciala Evrope, ki je tesno povezana s številnimi drugimi področji, in predstavlja temelj našega skupnega razvoja v Evropi. 

Prispevek kulturne dediščine h gospodarski rasti in socialni koheziji v Evropi je še vedno premalo poznan in pogosto podcenjen. Hkrati se sektor dediščine v Evropi sooča s številnimi izzivi, kot so zmanjšanje javnih proračunov, upad udeležbe v tradicionalnih kulturnih dejavnostih, povečanje okoljskih in fizičnih pritiskov na območjih kulturne dediščine, preoblikovanje vrednot in pričakovanj zaradi prehoda na digitalne tehnologije ter nezakonita trgovina s kulturnimi dobrinami. 

Koordinator evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji je Ministrstvo za kulturo v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine ter drugimi deležniki na državni in lokalni ravni. K sodelovanju so bili povabljeni vsi javni zavodi s področja kulture, izobraževanja ter druge inštitucije, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino: muzeji, arhivi, knjižnice, strokovna združenja, šole, univerze itd. Sodelovanje je odprto tudi za organizacije civilne družbe in posameznike, ki podpirajo tematske cilje tega leta, ali želijo izvedeti kaj več o evropski razsežnosti naše kulturne dediščine.

Ministrstvo je v ta namen vzpostavilo priložnostno spletno stran: http://www.mk.gov.si/elkd na kateri se bo sproti dopolnjeval koledar zanimivih aktivnosti in dogodkov. Aktualne novice bodo objavljene tudi na Facebook strani: https://www.facebook.com/ELKD2018/, hkrati pa že ministrstvo ob spoznavanju kulturne dediščine, ki nas obdaja, spodbuditi kreativnost na Instagramu: https://www.instagram.com/nasa_dediscina/.

Počastitvi leta se pridružujeta tudi ambasadorja: predavatelj mladinske književnosti na Univerzi v Ljubljani, dr. Igor Saksida in raper Rok Terkaj – Trkaj, ki bosta svoje poslanstvo navduševati mlade in njihove mentorje branja po vsej Sloveniji nad tradicionalno poezijo in hip hopom v okviru evropskega leta kulturne dediščine razširila s poezije na celotno področje kulturne dediščine, s čimer želita predvsem med mladimi zbuditi zavedanje o pomenu kulturne dediščine in njenem ohranjanju za prihodnje rodove ter podpornik leta, podjetje Costella, ki bo opremilo serijo svojih steklenic s podobami kulturne dediščine, 1 cent od prodaje teh steklenic pa bo šel za obnovo kulturne dediščine.