Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

S slovesnostjo v Narodni galeriji bomo obeležili vstop v evropsko leto kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo v nedeljo, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture v Narodni galeriji v Ljubljani organizira slovesnost ob vstopu v evropsko leto kulturne dediščine. 

Nastopila bosta ambasadorja leta, raper Rok Terkaj - Trkaj in literarni zgodovinar dr. Igor Saksida ter plesalci tradicionalnih vuzemskih plesov iz Metlike, ki bodo v kratkem razglašeni za nesnovno dediščino državnega pomena. Obiskovalce bodo nagovorili Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, Anton Peršak, minister za kulturo in Luka Velepič, direktor podjetja Costella, ki je postalo podpornik evropskega leta kulturne dediščine.

Leto 2018 bo evropsko leto kulturne dediščine. Bo leto najrazličnejših dogodkov, projektov in počastitev širom po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih. Prihajajoče leto bo s sloganom "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost" izpostavilo kulturno dediščino kot osrednjo komponento kulturne identitete, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga. Skušalo bo okrepiti zavedanje vseh o naši izjemni skupni kulturni dediščini, o vrednotah, ki jih predstavlja dediščina, o njenem družbenem in razvojnem potencialu ter o pravicah in dolžnostih, povezanih z dediščino.