Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Potujoča razstava Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije

V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za zunanje zadeve RS je Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine pripravil potujočo panojsko razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije.

Leta 2003 je Unesco sprejel Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki naj bi prispevala k boljšemu varovanju nesnovne kulturne dediščine, njenemu spoštovanju, dvigu zavedanja o njeni pomembnosti in zagotavljala mednarodno sodelovanje in pomoč. Slovenija je Konvencijo ratificirala leta 2008, ko je začel nastajati tudi Register nesnovne kulturne dediščine, v katerega je bilo do konca leta 2017 vpisanih 61 enot, od katerih so bile nekatere razglašene za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. Škofjeloški pasijon je bil leta 2016 kot prvi element iz Slovenije vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, leta 2017 pa so se mu pridružili še Obhodi kurentov.

Na razstavi je s pomočjo fotografij in kratkih opisov predstavljeno bogastvo nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Na 24 panojih so predstavljene enote, ki so bile do konca leta 2017 vpisane v nacionalni register, razglašene za nesnovno dediščino državnega pomena in vpisane na Unescov Reprezentativni seznam. Dodan je še pano o 20. maju – svetovnem dnevu čebel, ki so ga na pobudo Slovenije razglasili Združeni narodi.

Slovensko-angleška verzija razstave bo na ogled od 21. marca do 3. aprila 2018 na Ministrstvu za kulturo, v še nekaterih drugih jezikovnih različicah pa bo ob sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve in našimi veleposlaništvi gostovala tudi v Moskvi, Prištini, Podgorici, Münchnu, Washingtonu, Teheranu, Sarajevu in morda še kje.

Avtorici razstave sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin, kustodinji v Slovenskem etnografskem muzeju.

razstava_nesnovna dediščina_uvodna