Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Nova nagrada Access City Award za evropska mesta, ki se trudijo za dostopnost do svoje kulturne dediščine

Decembra letos bo Evropska komisija poleg tradicionalnih nagrad Access City Award nagradila tudi dve mesti, ki sta storili največ za zagotovitev dostopnosti do svoje kulturne dediščine.

 

Do leta 2020 naj bi EU imela 120 milijonov invalidov, prebivalstvo pa postaja vse tudi starejše. Evropska komisija zato že vrsto let podeljuje nagrado Access City Award, s katero nagrajuje evropska mesta, ki se izjemno trudijo za vključenost in dostopnost za vse. Namen nagrade Access City Award je spodbuditi skupno ambicijo mest EU za oblikovanje vključujoče Evrope, v kateri lahko vsi državljani uživajo svobodo življenja, dela in preživljanja prostega časa brez ovir za njihovo mobilnost ali sodelovanje. S to pobudo nagrajuje evropska mesta, ki si prizadevajo izboljšati kakovost življenja svojih prebivalcev in zagotavljajo vsem - ne glede na starost, mobilnost ali sposobnosti - enak dostop do vseh virov in užitkov, ki jih mesta ponujajo. Med drugim je leta 2017 drugo nagrado na tem natečaju prejela tudi Mestna občina Ljubljana.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018 pa se je zdelo odlična priložnost, da Evropska komisija podeli nagrado tudi mestom, ki zagotavljajo dostop do svoje kulturne dediščine. Decembra bosta poleg tradicionalnih nagrad Access City Award zato nagrajeni tudi dve mesti, ki sta storili največ za zagotovitev dostopnosti do svoje kulturne dediščine. Nova nagrada za dostopnost do kulturne dediščine ima dve kategoriji: v prvi lahko sodelujejo mesta z manj kot 50.000 prebivalci, v drugi pa mesta z več kot 50.000 prebivalci.

Podrobnejše informacije o možnostih sodelovanja so objavljene na spletni strani Access City Award.
Rok za prijavo je 16. september 2018 do konca dneva (00:00).