Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Naša dediščina na družbenih omrežjih

Instagram

Ob evropskem letu kulturne dediščine 2018 želimo z vami deliti zavedanje o kulturni dediščini in spodbuditi vašo kreativnost ob spoznavanju kulturne dediščine tudi na Instagramu.

Želimo deliti navdih, ki vam ga prinaša kulturna dediščina, in vedenje o pomenu njene ohranitve za zanamce. Na Instagramu bomo delili slike, ki so in bodo na najrazličnejše načine povezane z dediščino.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018 sledite na Instagramu @nasa_dediscina.

Uporabite ključnike #nasadediscina, #ELKD2018 in #EuropeforCulture. ali pa se pridružite raziskovanju različnih tem, ki se jim posvečamo vsak mesec:

December 2017

#nesnovna­_dediscina          #intangibleheritage

Nesnovno kulturno dediščino predstavljajo prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine in z njimi povezana orodja, predmeti, izdelki ter kulturni prostori, ki jih skupnosti, skupine in tudi posamezniki prepoznavajo kot del svoje kulturne dediščine. Skupnosti in skupine nesnovno kulturno dediščino prenašajo iz roda v rod, jo nenehno poustvarjajo kot odziv na svoje okolje, naravo in zgodovino. Nesnovna dediščina zagotavlja občutek za identiteto in povezave s prejšnjimi generacijami, s čimer spodbuja spoštovanje do kulturne raznolikosti in človeške ustvarjalnosti.

Ta mesec nas navdihujejo prazniki, običaji, priprava tradicionalnih jedi, kakor je peka božičnega kruha poprtnika ali potice, klekljana čipka, pesmi, plesi …

 

Januar 2018

#arhitekturna_dediscina      #historicarchitecture ali #architecturalheritage

Arhitekturna dediščina nas spremlja v vseh mestih in vaseh. Vidimo in živimo jo v posameznih palačah, spomenikih, pročeljih muzejev, ambientih galerij, v skladnosti kozolcev in zidovih kraških hiš, v uličnih nizih ali v posameznem stebru ...

Navdihujejo nas zidovi srednjeveških gradov, valovanje baroka, secesijski okrasi, racionalnost Fabianija in inventivnost Plečnikovih detajlov, tehnične posebnosti naših viaduktov in dominantnost stolpnic, varnost in toplina domov, vse bivalno okolje do sodobnega vesoljskega centra v Vitanju.

 

Februar 2018

#ziva_dediscina                   #liveheritage

V mesecu slovenskega kulturnega praznika je izbrana kulturna dediščina slovenski jezik. Navdihovali nas bodo mojstri pisane in govorjene slovenske besede, še posebej Prešeren. Znova bomo spoznavali besede pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja, katerega 100. obletnice smrti se spominjamo letos. Zanemarili ne bomo drugih vidikov žive kulture in dediščine: preganjanja zime s pustnimi običaji, pravljic, plesa, gledališča, glasbe. Osredotočili se bomo predvsem na medsebojno vplivanje med snovno in nesnovno kulturno dediščino.

 

Marec 2018

#slovenski_gradovi_in_cerkve          #castles_and_churches_of_Slovenia

Slovenijo plemenitijo gradovi in dvorci, njen zaklad so cerkve in njihova razkošna oprema. Ikone Slovenije ostajajo Blejski grad in Otok s cerkvijo, gradovi mest in njihovi muzeji, cerkve s slikovitimi freskami. Navdihujejo nas primeri dobrih praks obnove in oživljanja kulturne dediščine od nekdanjega cistercijanskega samostana v Kostanjevici do Doživljajskega centra na Vrhniki, sprehod po Deželi kozolcev ali Brežiškem gradu, koncerti klasične glasbe v njegovi viteški dvorani. Vsak oživljen objekt dediščine in njegova svetloba sta kot Gregorjevo, ko zasveti luč nove pomladi.

 

April 2017 – Velikonočne počitnice

#kulturniturizem                   #culturaltourism

Leti 2018 in 2019 bosta v Sloveniji leti kulturnega turizma. V tem mesecu nas bodo navdihovale dobre in inovativne prakse vključevanja kulture in kulturne dediščine v turistično ponudbo krajev in regij, različne oblike sodelovanja ljudi in skupnosti za promocijo in popularizacijo kulturne dediščine. Domače občutje bodo širili velikonočni običaji, pisanice ali pirhi, njihovo krašenje ali ciljanje. Pomladno brstenje bo drugačno v kultivirani kraški krajini, v sintezi nesnovne dediščine in turizma Kobilarne Lipica, med plešočimi belimi konji. Navdihuje nas doživljanje razcveta v Arboretumu Volčji Potok, v Mozirju, v botaničnih vrtovih Ljubljane, Maribora ali Sežane ...

 

Maj 2018

#evropska_dediscina          #Europeanheritage

Vodilno temo meseca predstavlja naša izbrana dediščina, ki si jo delimo z ostalimi evropskimi državami in je zgled evropskih vrednot, kakor sta Bolnišnica Franja in spominska cerkvica na Javorci. Rajski so slovenski cilji izbora EDEN, evropske destinacije odličnosti: Dolina Soče, Solčavsko, Krajinski park Kolpa, Rudarska dediščina Idrije, Koper in njegovo mediteransko zaledje.

Navdihujejo nas evropske kulturne poti, skupna evropska tradicija, čezmejni dediščinski projekti, svetovni dan čebel (20. maj), zlasti naše avtohtone kranjske sivke, in znanje čebelarjenja, ki je od Antona Janše naprej zgled za vse dežele srednje Evrope.

 

Junij 2017

#UNESCO_dediscina           #UNESCO_heritage

Najdaljše dneve v letu bomo namenili UNESCO spomenikom: skrivnostim kolišč na Ljubljanskem barju, dediščini živega srebra v Idriji in njenem podzemlju, povezavi kulturne in naravne dediščine v Škocjanskih jamah in v bukovih sestojih naših gozdov. Pozornost bomo usmerili še v kulturne spomenike, ki bodo prihodnost naših nominacij: tradicionalnemu pašništvu v Julijskih Alpah in na Veliki planini, ohranjenim sonaravnim načinom pridobivanja morske soli v solinah, potem miru od Alp do Jadrana, Plečnikovi dediščini …

 

Julij 2018

#industrijska_dediscina      #industrial_heritage

Pretekli dve stoletji je Slovenijo zaznamoval razvoj industrije. Industrijska dediščina je več kot likovna in estetska kategorija velikih konstrukcij jezov, elektrarn in industrijskih hal, je pričevanje o razvoju v z elektriko presvetljeno, motorizirano družbo serijskih potrošnikov. Kaže nas same, kdo smo in kaj določa naš način bivanja, od litoželeznih, kamnitih in betonskih mostov do serijsko izdelanih telefonov, stolov, smuči Elan, avtomobilov in letal ali tekstilnih izdelkov.

V tem mesecu nas bodo poleg navedenega navdihovala revitalizirana območja, novi načini uporabe industrijskih in vojaških objektov ter območij.

 

Avgust 2018

#poletni_festivali #summer_festivals

Dediščina vseh zvrsti je idealno okolje za poletne festivale. Mariborski Lent, ljubljanske Križanke, ulice Kopra in Pirana, gradovi in cerkve povsod po Sloveniji, dolina Soče… 

Navdihujejo nas festivali stare glasbe, filmski festivali na prostem, ulično gledališče v starih mestnih jedrih, pa tudi kravji in ovčarski bal, dnevi narodnih noš, kobilarna Lipica ...

 

September 2018

#dediscina_okrog_nas        #heritagearoundus

Dediščina pripada vsem nam. V obdobju začetka novega šolskega leta nagovarjamo otroke in mladino, da razmišljajo o dediščini, s katero se srečujejo v vsakdanjem življenju. Zanima nas, kako odkrivajo najdragocenejše zaklade likovnih zbirk ali nove vizualne ustvarjalnosti, dediščine bodočih generacij. Navdihujejo nas preplet tradicije in ustvarjalnosti, novi projekti oživljanja kulturne dediščine, kakor jo izvajajo mladi.

 

Oktober 2018

#muzejski_zakladi               #museum_treasures

Hladni dnevi nas usmerijo v muzeje, ki so posejani po vsej Sloveniji. Navdihujejo nas posamezni izjemni predmeti, kakor so najstarejša, neandertalska piščal na svetu v Narodnem muzeju, prvo leseno kolo voza v zgodovini sveta v Mestnem muzeju v Ljubljani, bronaste situle v Novem mestu ali Vaška situla v Ljubljani, slike impresionistov v Narodni galeriji, grafike z grafičnih bienalov v Moderni galeriji, zbirke posameznih slikarjev v Štanjelu, Dobrovem v Brdih, Kostanjevici na Krki, Kropa z železarskimi zbirkami, Ptuj z glasbili, lepota stekla v muzejskih zbirkah …

 

November 2018

#culinaricna_tradicija          #culinary_tradition

V Sloveniji gre ljubezen skozi želodec. S hrano so povezani številni običaji, kot je martinovo, in različni kulinarični festivali po Sloveniji. Tradicionalne slovenske jedi so izziv za sodobno kulinarično ponudbo in navdihujejo tudi najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Nas pa ta mesec navdihujejo zaščitene in posebne slovenske jedi, kot so potica, belokranjska pogača in povitica, idrijski žlikrofi, bovški krafi, kranjske klobase, sir mohant, trniči … Pa tudi stare Kuharske bukve Valentina Vodnika, različne izdaje Slovenske kuharice Felicite Kalinšek, ki jih hranimo na domačih knjižnih policah, ter recepti, ki smo jih podedovali od svojih mam in babic.

 

December 2018

#TVDK2018

Vabimo vas, da z nami delite svoje utrinke s tradicionalne prireditve Ta veseli dan kulture, ko svoja vrata odprejo številni nacionalni in občinski kulturni zavodi in pripravijo zanimive dogodke, primerne za vse starostne skupine.

Kako sodelovati?

1. Sledite @nasadediscina na Instagramu.

2. Vaše fotografije objavite na Instagramu ter pri tem uporabite ključnike, zapisane pod določeno temo.

3. Natečaj vsak mesec traja od prvega do vključno zadnjega dne v mesecu.

4. Vsak mesec bomo avtorja fotografije, ki bo prejela največ všečkov, nagradili s simbolično nagrado.

Nagrajenca bomo objavili vsakega 5. v mesecu.

 

Sodelujoči v nagradnem natečaju se z objavo fotografije in poslanimi podatki strinjajo, da organizator nagradnega natečaja te fotografije trajno shrani in da jih lahko uporablja za lastne promocijske namene in namene promocije kulturne dediščine.