Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Mariborski gimnazijci - videokronisti

Film Gradovi – stražarji nad Dravo ima zanimivo zgodovino. Prvič je bil posnet pred desetimi leti v sklopu projekta Comenius. Ugotovitve o stanju gradov so bile žalostne in zaskrbljujoče. Po desetih letih je šla vnovič na teren snemalna ekipa dijakov III. gimnazije Maribor: Špela Štrucl, Taja Žvikart Grifič, Uroš Barušić in Vlado Obradović ter v vlogi igralke – povezovalke Maja Selinšek.

Prvotna ekipa Mojca Pernat, Mitja Mlakar in Miha Šubic pa so danes mentorji in svetovalci filmske dejavnost na šoli. Idejni vodja projekta je bil mag. Vladko Horvat.

Posneli so gradove ob Dravi ali v njeni neposredni bližini od Dravograda do Ormoža. Od več kot 80 nekdaj mogočnih gradov je ohranjenih le nekaj: dvorec Bukovje, mariborski Mestni grad, grad na Ptuju, grad pri Veliki Nedelji, gradova v Ormožu in Zavrču. Iz ponosnih stražarjev nad Dravo so postali sramota nad Dravo.

Svetla izjema je grad na Fali, ki mu je življenje vdihnil gospod Milan Slavič – grof falski.

Ekipa mladih ustvarjalcev filmske umetnosti je film posnela z iskrenim upanjem, da bo neka nova prihodnja generacija lahko zapisala Gradovi – ponos nad Dravo.

Naj ne preteče preveč Drave do tega dne!