Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Javna razprava Prispevek evropskega podeželja k letu kulturne dediščine 2018 za zagotovitev trajnostnosti in kohezije med mesti in podeželjem

Odločitev za določitev leta 2018 za evropsko leto kulturne dediščine je bila po mnenju Evropske komisije pravilna. Vsa prizadevanja predlagateljev in organizatorjev dogodkov in dejavnosti, s katerimi si prizadevajo za povečanje prepoznavnosti in ki slavijo raznoliko in bogato kulturno dediščino Evrope, si zaslužijo iskreno priznanje in pohvalo.

Vendar Evropski ekonomsko-socialni svet (ESSO) skrbi, ali je ELKD 2018 uspelo sprejeti čim širšo opredelitev kulture in vključiti vse državljane, tudi tiste, ki živijo na podeželju. Zato bi radi slišali možnosti, kakšne priložnosti ELKD 2018 ponuja podeželskim območjem in o zaključenih, odprtih ali načrtovanih projektih, ki bodo zaznamovali to leto, in s tem prispevali k uspešno delujočim in razvitejšim podeželskim območjem. Čas za to je ravno pravšnji, saj je polovica ELKD 2018 dobesedno že mimo.

V okviru svojega zakonodajnega dela bo Evropski ekonomsko-socialni svet 5. junija 2018 med 14.30 in 17.30 uro organiziral javno razpravo, v okviru katere bo pregledal, kaj je bilo doseženo in kaj še je treba storiti, in da se je treba naučiti, kako nadgraditi izkušnje in poglede ključnih interesnih strani in akterjev na področju kulturne dediščine. Razprava se bo dotaknila tudi posebnih tem, povezanih s podeželsko kulturno dediščino: vasi in njihova kulturna dediščina; ekonomska in družbena vrednost kulturne dediščine; kulturna dediščina ter pokrajine in stavbe; obrti in spretnosti; umetniško ustvarjanje in festivali; povezovanje med podeželskimi in mestnimi območji; inovativni načini predstavitve in prenosa kulturne dediščine.

Rezultati in zaključki razprave bodo podlaga za pripravo mnenja EESO o prispevku podeželskih območij k evropskemu letu kulturne dediščine 2018. Mnenje se bo osredotočilo na velike prednosti in nadarjenost, ki jih imajo podeželska območja in prebivalci le-teh, ter kako prispevajo k ohranjanju evropske kulturne dediščine.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronsko pošto eych2018@eesc.europa.eu.