Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Evropsko leto kulturne dediščine (2018) – priložnost za vse vas

Cenjene mlade ustvarjalke, spoštovani mladi ustvarjalci,

najprej (rahlo) nenavadno vprašanje: Kaj vam pomeni kulturna dediščina? So to zaprašene knjige, slike in kipi v galerijah, nenavadne gradbe z debelimi zidovi in majhnimi okni, čipke, lipicanci, klavirske tipke, žganci – in vse drugo, kar naj bi spoznavali zanamci? – Hip-hop stop! Kulturna dediščina ste tudi vi! Kako? Tako: knjiga živi, če jo kdo bere, zgradba se razveseli, če jo kdo občuduje, slika dobi prave barve šele v začudenem očesu .

S Trkajem vas vabiva, da kaj napišete o tem, kako vi sami doživljate kulturno dediščino. Lahko pripravite aktualizacijo klasične knjige, razmišljate o kulturnem izročilu svojega kraja, objavite skupno razmišljanje o tem, zakaj je smiselno ohranjati dediščino: praznovanja, zgodbe, pesmi, arhitekturo, filme in vse druge podobe … Dediščina je vse, kar so ustvarili ljudje za ljudi, kar je in bo del naše kulture. Dediščina je srečanje preteklosti in prihodnosti v tem, vašem trenutku.

Zato pogumno na srečanje z dediščino! Idej je veliko, saj lahko:

  • preberete klasično besedilo in ga razložite po vaše: ga preoblikujete, spremenite v rap, rock, posnamete video, risanko itn.,  
  • pripravite zanimivo (gledališko) uprizoritev in jo posnamete – publiki in nam v veselje, 
  • pišete o starih običajih, obrteh, predmetih – lahko tudi v narečju, le zakaj ne, 
  • oblikujete projekt za prenovo ali ustvarjalno uporabo izročilne zgradbe, zanimivega prostora v naravi, 
  • lahko se v vaših razmišljanjih srečata tudi slovenska in evropska kulturna dediščina, hm: ko evropski književni ali likovni »junaki« obiščejo Slovenijo ….   

Svoj projekt pogovora s kulturno dediščino predstavite v kratkem besedilu, priložite slikovno gradivo in prispevke pošljite na naslov: igor.saksida@guest.arnes.si.

 Ti sam rapi

V slovenščini, v angleščini, še v čem ustvarjaj najbolj hepikot rekel bi Trkaj: ti sam ti sam ti sam rapi …

Trkaj: Ti sam rapi