Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Brezplačno odkrivanje evropske kulturne dediščine za mlade

Danes, 12.junija opoldne, začne teči 14-dnevni rok, v katerem se lahko mladi prijavijo za brezplačne vozovnice v okviru nove pobude DiscoverEU (OdkrijEU), s katerimi bodo lahko med junijem in koncem oktobra raziskali Evropo in odkrivali njeno raznovrstnost in kulturno bogastvo ter razvijali občutek evropske identitete. Ker letos poteka evropsko leto kulturne dediščine, se bodo lahko udeležili številnih dogodkov, ki so organizirani povsod po Evropi.

Mladim bo to poletje namenjenih 15.000 vozovnic, za Slovenijo bo na voljo 60 vozovnic. Kandidati morajo biti 1. julija 2018 stari 18 let, imeti državljanstvo EU-ja in biti pripravljeni potovati letošnje poletje. Izbrani kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupini do pet oseb, praviloma z vlakom, v nekaterih primerih pa tudi z avtobusi, trajekti in letali.

Evropska unija bo sicer jeseni mladim podelila še dodatnih 5.000 vozovnic in tako potovanje po Evropi letos omogočila skupno 20.000 osemnajstletnikom.

Če bodo države članice EU-ja in Evropski parlament podprli predlog Evropske komisije, da se pobuda vključi v program Erasmus, bo med letoma 2021 in 2027 lahko potovalo še dodatnih 1,5 milijona osemnajstletnikov.

Spletna aplikacija za prijavo bo odprta do 26. junija 2018.