Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

2. april - dan obveznega izvoda

V Narodni in univerzitetni knjižnici letos prvič odpira svoja vrata festival Objavljam, torej sem v NUK. Festival se začenja 3. aprila 2018 ob 18. uri v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice z večernim pogovorom Skrivnostno potovanje tvoje knjige s profesorjem slovenske književnosti in prejemnikom Trubarjevega priznanja (2017) dr. Miranom Hladnikom.

2. aprila 1807 je bil sprejet prvi predpis, ki je za naše kraje urejal področje obveznega izvoda. Z dogodki vsakoletnega Festivala NUK želi opozorili na pomen zbiranja obveznega izvoda in skrbi za ohranitev zapisane nacionalne kulturne dediščine, zbirke slovenike.

Prav po zaslugi skrbi za ohranjanje zapisane kulturne dediščine, ki na Slovenskem sega že v daljno, prvo polovico 19. stoletja, se pod streho največje slovenske knjižnice že več kot 200 let steka ustvarjalnost slovenskega naroda. In rezultat? Skoraj 3 milijone enot ali kar 25 kilometrov gradiva. Leta 2006 sprejeti Zakon o obveznem izvodu publikacij (ZOIPub) je poleg zbiranja uveljavljenih tiskanih nosilcev zapisa uvedel tudi zbiranje zapisane ustvarjalnosti na sodobnih medijih.

Desetletnico krovnega zakona je NUK pred dvema letoma proslavil z nizom dogodkov pod skupnim naslovom Objavljam, torej sem v NUK, vsi ti dogodki pa so v letošnjem letu prerasli v pravi festival. V letu 2018, ko se v Sloveniji spominjamo ustvarjalnosti Ivana Cankarja in se v evropskem merilu pridružujemo poslanstvu evropskega leta kulturne dediščine, tudi prvič javno proslavljamo dan obveznega izvoda – 2. april. Dan obveznega izvoda bo odslej vsako leto namenjen poudarjanju pomena zbiranja in ohranjanja knjig, časnikov, časopisov, zemljevidov, zvočnih in slikovnih zapisov, glasbenih in drobnih tiskov kot tudi spletnih mest domene.si, e-knjig, zvočnih knjig in spletnih albumov, skratka vse zapisane kulturne dediščine.