Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

1. Vaš dogodek

V petek, 28. septembra, smo v goste povabili strokovnjaka gospoda Vinka Wieserja s Koroškega, ki je skupaj s sodelavci in številnimi prostovoljci v zadnjih tridesetih letih uspel zbrati in popisati imena v kraju v taki obliki in do te mere, da so se uvrstila na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine. Tako smo bili letos v družbi dveh z UNESCO-vega seznama, ki jih bo poznal ali jih že pozna svet, ki mu ni vseeno za dediščino te ali druge vrste. Z LEDINSKIMI IMENI bomo pri nas dopolnjevali zbirno tabelo, ki so jo obiskovalci v petek dobili. Po splošnih ocenah naj bi za Podbrezje zapisali okrog 80 do 100 ledinskih imen, z opisom lokacije in izvorom imena.

V soboto, 29. septembra, sta nam slavistka dr. Jožica Škofic in Klemen Klinar iz agencije RAGOR predavala o DOMAČIH HIŠNIH IMENIH. Po delavnici v juniju, ko smo po predlogi treh starih katastrov že zapisovali domača hišna imena, ter po anketah, s katerimi smo v juliju in avgustu v vseh petih zaselkih s sistematičnimi zapisi zbirali fonetično (z diktafoni) in slikovno gradivo, smo septembra ponovno preverjali posamezno domače hišno ime v pripadajočih oblikah. Pri delu smo vztrajali kar tri ure. Bilo je zanimivo, izvedeli smo marsikaj novega in kresala so se mnenja. Sporočila so potovala v obe smeri, saj so bili med nami tudi dobri poznavalci teme. Spet smo dobili tabele z imeni, ki bodo terjale še nekaj preverjanj (objavljene bodo tudi na spletni strani), preden bodo enkrat pozimi šle v izdelavo table s hišnim imenom.

2. Zakaj ste se odločili sodelovati?

Kulturno društvo se trudi ohranjati snovno in nesnovno dediščino, spodbujati sokrajane k spoštovanju in ohranjanju ljudskega izročila ter organizirati kulturne dogodke, ki sledijo tem ciljem. Vključenost v DEKD kot vseevropski dogodek pomeni okvir in spodbudo za vsakoletno prireditev TABORSKI DNEVI, ki je v letih vključitve v DEKD (lani sedmo leto) postala ključni in tradicionalni dogodek z vsebino ohranjanja dediščine. Pomembna je torej institucionalna, vsebinska in organizacijska podpora DEKD.

3. Kaj ste pridobili z izvedbo dogodka? Kaj so pridobili obiskovalci?

Osnovno vodilo za izvajalce in obiskovalce je narediti nekaj dobrega in koristnega za ožjo skupnost in se pri tem tudi dobro počutiti. V kraju naj bi se dogajalo več stvari, kulturni dogodki v okviru DEKD so le del ponudbe. Vsi torej kraju in skupnosti enkrat nekaj dajemo, drugič nekaj prejemamo. In to ne neosebno, po računalniku, ampak v živih srečanjih. Facebook, twitter in podobna tehnika se le sredstvo obveščanja in popestritev dogodkov, ki se resnični.

4. Kateri je vaš najljubši spomin, pripetljaj z dogodka?

Največja dodana vrednost dogodka je nova povezava s Slovenskim kulturnim društvom SPD Gorjanci iz Kotmare vasi na Koroškem in Zvezo kulturnih društev, ki si prizadeva za ohranitev ustnega izročila. Na tem področju so nam lahko zgled in spodbuda.

5. Kaj svetujete organizatorjem, ki bodo na DEKD sodelovali prvič?

Za vključitev v DEKD je bila za nas prvič zelo pomembna »prava tema«, s katero smo se lahko popolnoma poistovetili. Ta je bila v letu 2006 »gradovi, utrdbe in mestna obzidja«, vanjo pa smo uvrstili protiturški tabor v Podbrezjah in prireditev Taborski dnevi. Naslednja leta je sodelovanje postalo samo po sebi umevno. V vsaki temi smo našli kaj zase in sodelovanje z DEKD je postalo samoumevno in že kar tradicionalno.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE