Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Zalog pri Moravčah, restavriranje Jelovškovih fresk

Avtor: mag. Jelka Kuret, četrtek 20.04.2017

Dvorec Zalog (Wartenberg) pri Moravčah je bil požgan in po vojni porušen, čeprav je veljal za eno lepših profanih baročnih celostnih umetnin pri nas. V Mestnem muzeju Ljubljana je ohranjenih nekaj pred propadom rešenih fragmentov, najimenitnejše pa so zagotovo freske Franca Jelovška, ki so krasile eno sobo dvorca. Slikar je s svojo signaturo in datacijo – 1725 – olajšal delo raziskovalcev, tako da lahko z gotovostjo trdimo, da so to najzgodnejše ohranjene Jelovškove freske s posvetno tematiko. Ta odpira gledalcu pogled v fantastične krajine, obkrožene z naslikano arhitekturo, ki uokvirja tudi štiri medaljone s figurami lovcev in lovk ob svojih trofejah.


Poslikave v ruševinah dvorca leta 1949.

Ohranjenih je osem različno velikih fragmentov baročnih fresk, ki jih je moral Zavod leta 1949 sneti v porušenem dvorcu Zalog pri Moravčah. Snel jih je akademski slikar Rajko Slapernik (Varstvo spomenikov 1949, str. 45). Po interventnem snemanju so bile montirane na nov nosilec, sestavljen iz kovinske mreže, vpete v lesen okvir in zalite z mešanico mavca in slame, za dodatno ojačitev pa je na hrbtni strani lesena križna opora.Nosilci so v dobrem stanju in še vedno služijo svojemu namenu, zato smo se odločili, da jih kljub njihovi precejšnji teži ne zamenjamo. Obenem pričajo o iznajdljivosti takratnih restavratorjev, ki so z zelo omejenimi sredstvi in izbiro materialov iznašli rešitev, ki služi svojemu namenu še danes. 


Poslikave v ruševinah dvorca leta 1949.

 

Po sedmih desetletjih jih je v restavriranje prevzel ZVKDS Restavratorski center.

Poslikava je v razmeroma dobrem stanju, problem predstavlja le mestoma od podlage odstopajoč intonaco (fini omet, ki nosi barvno plast). Na teh delih bomo zapolnili votle predele in s tem omet pritrdili na podlago. Z lica poslikave bomo odstranili površinske nečistoče in zamenjali vizualno moteč dekorativni omet.  Na manjkajočih delih poslikave bomo izvedli retušo, ki bo glede na formo zapolnila prazna mesta.


Problem predstavlja le mestoma od podlage odstopajoč intonaco - fini omet, ki nosi barvno plast.


Odstranjevanje nečistoč.


Injektiranje votlih predelov.

Restavrirane freske bodo pred očmi obiskovalcev prvič zasijale na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana, 13. junija 2017.

Avtorice: mag. Jelka Kuret in Saša Snoj ter Ana Pokrajac Iskra, Višja kustosinja MGML

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE