Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Sveti Anton, konservatorsko - restavratorski posegi na dveh zlatih oltarjih

Obnova zlatih oltarjev

V cerkvi sv. Antona v  kraju Sveti Anton v primorskem zaledju Kopra sta v ladji levo in desno postavljena dva manjša oltarja narejena v 17. stol. Na desnem oltarju smo konservatorsko-restavratorski poseg opravili v letu 2016, levega pa smo obnovili pomladi 2017.  Oba »zlata oltarja  sta bila v zelo slabem stanju. Posamezni deli so bili presušeni, leseni nosilec  poškodovan zaradi lesnih insektov, vidne so bile predelave, površine so bile vsaj petkrat preslikane, plasti polihromacije in podloge so ponekod luskinasto odpadale. Pod trdovratnimi preslikavami so se skrivale originalne, prvotne poslikave in pozlate.

Oltar sv. Petra

Oltar na desni strani v ladji, posvečen Karmelski  Materi Božji, je bil prvotno oltar sv. Petra. Letnica nastanka naj bi bila 1689 in je bila vklesana na stopnici pred menzo. Med konservatorsko restavratorskim posegom smo ugotovili, da je oltar doživel kar nekaj predelav. Prva predelava se je zgodila že leta 1689, ko so mu dodali še eno spodnjo predelo, da so ga povečali. 


Pravo letnico nastanka oltarja  smo našli zadaj na deski desne stranske niše – 1628, kar se mnogo bolj sklada z renesančno poudarjenim videzom arhitekturnih delov in rezbarjenega okrasja na oltarju. 

Proti koncu 18. stoletja so oltar ga predelali v oltar Karmelske Matere Božje. Takrat so odstranili ves osrednji del z originalno nišo s kipom sv. Petra in sredinski element spodnje predele s pripadajočim okrasjem ter naredili novo bogato okrašeno »tabernakeljsko« nišo z baldahinom, v katero so postavili kip Karmelske Matere Božje. Rekonstrukcija manjkajočega osrednjega dela oltarja.


Oltar smo vrnili v prvotno stanje. Naredili smo rekonstrukcijo vseh manjkajočih elementov arhitekturnega dela, ki so jih odstranili ob zadnji obnovi. Oltar je sedaj spet posvečen sv. Petru, baročna niša z Marijo tudi restavrirana pa je postavljena na drugem mestu.

 

Oltar sv. Boštjana

Oltar sv. Boštjana  je bil konec 19. stol. predelan v oltar sv. Jožefa. Na oltarju so odstranili originalno nišo s kipom sv. Boštjana in pripadajoče  okrasje. Namestili so vratca s steklom in v nišo postavili kip sv. Jožefa, ki je tipično tirolsko delo.


Oltar pred posegom. V zgornji niši ni pripadajočega kipa – zaprli so jo s sliko, ki so jo prilagodili na obliko niše. Takrat so dodali tudi dodatno spodnjo predelo, da je oltar deloval večji.


Oltar po posegu.

 

Cerkev je bila ponovno posvečena

Oltarju sv. Boštjana Sebastjana smo v sredo, 17.5. 2017 vrnili v cerkev.


Slovesnost ob posvetitvi nove ureditve prostora in restavriranih oltarjev je bila  21. maja 2017, ob 450 letnici izgradnje cerkve.

Avtorica: Nuška Dolenc Kambič

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE