Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Škofja loka, Loški grad

Novembra 2015 smo zaključili prvo faze konservatorsko-restavratorskih del na poslikavah v kapeli na Loškem gradu.
Avtor: Anita Klančar, četrtek 22.10.2015

Prenova Loškega gradu

Novembra 2015 smo zaključili prvo faze konservatorsko-restavratorskih del na poslikavah v kapeli na Loškem gradu.

Poslikave

Poslikave so bile v letih po drugi svetovni vojni v celoti prebeljene. ZVKDS Restavratorski center je v letu 2013 na poslikavah izvedel prve sonde in raziskave, v letih 2014/15 pa izpeljal obsežen projekt odkrivanja in konserviranja-restavriranja poslikav v kupoli kapele.

​ 

Stenske poslikave v kapeli Loškega gradu v Škofji Loki je leta 1915 po naročilu Uršulink poslikal slikar Anton Jebačin s sodelavci. V duhu humanizma in takratnega časa prve svetovne vojne prikazujejo podobe sedmih kreposti, ki skupaj z nadangelom Mihaelom, prizori stare in nove zaveze ter realistično veduto Škofje Loke iz 1915 poučno nagovarjajo gledalca.

Prve raziskave beležev in barvne plasti so pokazale, da je bila poslikava ohranjena na vseh stenah kapele. Sledilo je odkrivanje poslikav v kupoli. Plasti zatrdelih beležev, ki so bile močno sprijete z barvno plastjo, so bile odstranjene postopno, najprej mehansko s skalpeli, nato z tanjšanjem z mini rotacijskimi brusilniki. Za tem so na površini poslikav skupaj s plastjo nečistoč ostali še ostanki zasiganih beležev in netopnih soli, ki so bile odstranjene s kombiniranimi metodami kemijskega čiščenja.

Sledilo je kitanje manjših poškodb v sicer dobro ohranjenem apnenem ometu ter obsežno retuširanje razpršenih poškodb barvne plasti. 

Odkrite in restavrirane poslikave v kapeli Loškega gradu oživljajo prvotnega duha kapele, ki skozi barve, simboliko in lepoto, s svojo poučnostjo in humanizmom, tako kot pred stotimi leti, zopet govorijo o temeljnih vrednotah človeškega bivanja.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE