Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Prestavitev Jenskotove kapelice v Spodnjih Gorjah

Avtor: Uroš Gantar, četrtek 31.03.2022

Ob rekonstrukciji ceste v Spodnjih Gorjah se je 23.3.2022 na novo lokacijo prestavilo 28 ton težko Marijino kapelico z letnico posvetitve 1882.

Zidana Marijina kapelica je zaprtega tipa pravokotnega tlorisa, z dvokapno streho in betonsko kritino špičak. V niši je lesen polikromiran kip Marije z Jezusom in dvema angeloma, nad nišo pa je kamnita plošča s posvetilom in letnico 1882. Zunanjost je poslikana z marmorin vzorcem iz konca 19. stoletja.

Kapelico je bilo potrebno pred prestavitvijo pripraviti in utrditi. Vse kipe in okrasne elemente niše se je med deli odstranilo in shranilo. Zemljina okoli temeljev se je odkopala, odstranil notranji tlak, stene s strani oprlo, nato pa se je celotno območje pod obodnimi zidovi podbetoniralo po kampadnem postopku. Ob betoniranju se je v temelj vložilo 3 jeklene nosilce, ki so predstavljali sidrišče za dvigalo. Po končanih betonskih delih se je z lesenimi tramovi zidane stene kapelice utrdilo in povezalo tako v notranjosti niše kot po zunanjem obodu. Kapelica je po postopku podbetoniranja in utrditve z lesenimi tramovi bila pripravljena na prestavitev.

Jenskotova kapelica se je prestavila za 20 m in bo po novem stala na zemljišču družine Žemva. Kapelica bo bolj odmaknjena od ceste, zaradi česar se bodo ob njen sprehajalci bolj varno ustavljali, njen izgled pa bo dopolnjen s tremi polkrožnimi stopnicami ter sonaravno zatravitvijo. Nova lokacija od prvotne ni preveč odmaknjena in ohranja zgodovinsko pričevalnost ter verski značaj gorjanskih vasi, kjer je skupno 70 kapelic in verskih znamenj.

 

 

 

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE