Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Namestitev kopij slik Frančiška Karla Remba

Frančišek Karel Remb (1674–1718) je slikarsko opremil viteško dvorano na gradu Brežice. Poleg bogate poslikave stropa in sten je naslikal šest velikih ovalnih slik na platnu v velikosti 302 x 205 cm. Tri od šestih Razgovor med obritim in bradatim možem, Alegorija poletja –  Figure žena z žitom in sadjem in Figure mladih mož in žena z otroki, barvno dopolnjujejo vzhodno steno dvorane.

Manjkajoči trije ovali z nasprotne stene pa so bili: Alegorija bogastva in odličja, ki krasi veliko dvorano v Narodni galeriji in dve sliki, ki jih hrani  Universal-museum Joanneum iz Graza z naslovoma: Portret naročnika fresk Ignaca Marije grofa Attemsa s tremi sinovi in Portret Marije Regine grofice Attems roj. Wurmbrand s tremi otroki.


Zagozdni podokviri in okrasni okvirji.

Na pobudo posavskega muzeja Brežice je danes viteška dvorana dopolnjena s tremi manjkajočimi ovali. Žal ne z originali, temveč s kakovostnimi tiski na platno, ki so napeti na zagozdne lesene podokvire. Slikama  Portret naročnika fresk Ignaca Marije grofa Attemsa s tremi sinovi in Portret Marije Regine grofice Attems roj. Wurmbrand s tremi otroki so v preteklosti grobo porezali robove in spremenili formata.  V soglasju z vodstvom posavskega muzeja je Restavratorski center ZVKDS skupaj s kolegi iz Narodne galerije pripravil računalniško fotomontažo na podlagi arhivskih fotografij, ki jih je posredoval dr. Ferdinad Šerbelj. Kopije  dopolnjujejo poslikano dvorano obenem pa podajo obiskovalcu dve pomembni  informaciji:  barvni del je format slik, ki jih hrani graški Joanneum, črno-belo področje pa je bila velikost originalnih slik, ki jih je ustvaril avstrijski baročni slikar Frančišek Karel Remb. 


Tisk na platno slike Portret naročnika fresk Ignaca Marije grofa Attemsa s tremi sinovi.


Napenjanje tiska na platno na podokvir. 


Prenašanje kopij v viteško dvorano. 


Kopiji na stolih v viteški dvorani.


Priprava za montažo. 


Nameščanje kopije Portret Marije Regine grofice Attems roj. Wurmbrand s tremi otroki na steno.


Kopija slike Portret naročnika fresk Ignaca Marije grofa Attemsa s tremi sinovi nameščena na steni. 

 


Kopija slike Alegorija bogastva in odličja na prvotnem mestu.


Kopija slike Portret Marije Regine grofice Attems roj. Wurmbrand s tremi otroki na prvotnem mestu.


Tri kopije vizualno dopolnjujejo steno viteške dvorane.

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE