Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Nadaljevanje celovite prenove Aljaževega stolpa v letu 2019

13. in 14. oktobra 2019 so restavratorji delovne skupine ZVKDS Restavratorskega centra (dr. Martin Kavčič, Jernej Hudolin, Robert Kuret, Marko Brisenhorn ter stalni sodelavec mag. Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije) izvedli nadaljnje sanacijske posege v sklopu lansko leto začete celovite prenove Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Poleg rednega monitoringa stanja in popravila manjših poškodb sta bili ponovno postavljeni spominska plošča ter nova skrinjica s patentom za žigosanje.


Kredarica pred vzponom - foto: Jernej Hudolin


Vzpon na Triglav - foto: Martin Kavčič


Mali Triglav - foto: Jernej Hudolin


Nalepke - foto: Jernej Hudolin

V sklopu rednega monitoringa stanja so bili preverjeni vsi ključni sestavni elementi stolpa, njihova kondicija, stopnja obrabljenosti, zaprašenosti, korozija ipd. Preverjene in dodatno napete so bile jeklenice, ki skrbijo za trdnost stolpa oz. ob večjih obremenitvah preprečujejo njegovo deformacijo; odstranjeno je bilo nekaj nalepk, poravnani sta bili obroba in okenska vodila levega spodnjega okenca ob vratih; najbolj izpostavljena in obrabljena mesta, kot npr. spodnji rob vratne odprtine ter horizontalni kraki glavnih nosilnih stebrov, ki se raztezajo izpod zavetja, pa so bili prebarvani z namensko barvo, ki so jo tudi tokrat prijazno pripravili v razvojnem laboratoriju podjetja Helios.


Odstranitev ključavnic - foto: Jernej Hudolin


Monitoring-barvanje - foto: Jernej Hudolin

​ 
Monitoring-barvanje - foto: Jernej Hudolin

Tretji del sanacijskih posegov v letošnjem letu pa se je nanašal na novo postavitev skrinjice s patentom za žigosanje. Obstoječa 'mizica' je bila odstranjena, saj je bila povsem dotrajana in uničena. Namesto nje je bila izdelana nova, ki povzema poteze (izvorne, historične) skrinjice, kar je bilo mogoče razbrati iz ohranjenega slikovnega gradiva. V izvedbenem smislu je bila od obstoječe mizice ohranjena noga, ki je trdno vbetonirana v podlago. Ta še naprej služi kot nosilni element nove skrinjice. Patent za žigosanje se ohranja in je bil premeščen na vrh nove skrinjice. Bočni steni skrinjici služita kot prostor za dve pomembni informaciji – da gre za spomenik državnega pomena (okrogla plošča z napisom je še v izdelavi in bo nameščena naknadno) in da se tu zaključuje t. i. 'Aljaževa pot', ki poteka od njegove rojstne hiše do vrha Triglava.


Demontaža patenta za žig - foto: Jernej Hudolin


Priprava skrinjice za žig - foto: Jernej Hudolin


Demontaža skrinjice z žigom- foto: Jernej Hudolin


Montaža konstrukcijske skrinjice za žig - foto: Jernej Hudolin


Žig pred posegom - foto: Martin Kavčič


Skrinjica z žigom po montaži - foto: Martin Kavčič

Za spominsko ploščo, ki je bila pred prenovo pritrjena na stolp in nosi napis »Na tem mestu so ... podrli mejnik Italija-Nemčija ...«, je bilo mogoče na podlagi arhivskih fotografij dovolj natančno določiti mesto, kjer je ta mejnik nekoč dejansko stal. Spominska plošča je bila  izdelana iz okvirja iz nerjavečega jekla (izdelal ga je ključavničar Uroš Mehle) in postavljena na pričevalno ustreznejše mesto v območje prvotnega mejnika.


Montaža okvirja za spominsko plošči - foto: Jernej Hudolin


Montaža spominske plošče - foto: Jernej Hudolin


Spominska plošča - foto: Martin Kavčič


Mejnik leta 1940 - kartica

Izvedena dela v letu 2019 predstavljajo še en odličen korak k izčiščevanju podobe in prizadevanju za ohranjanje našega državnega simbola.


Spominska plošča danes - foto: Martin Kavčič


Ekipa na vrhu

 

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE