Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Ljubljana, Plečnikova hiša

Jože Plečnik

Jožeta Plečnika poznamo kot največjega slovenskega arhitekta 20. stoletja. V hiši, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal do svoje smrti se je od leta 1921 porajala še danes prepoznavna Plečnikova Ljubljana. Plečnikova Ljubljana povezuje samostojne urbane ureditve v enotno kompozicijo in celovito umetniško delo. V Plečnikovih delih prepoznamo njegov karakter, ki se je oblikoval med študijem, dolgoletnim delom v tujini, čutom za estetiko in potrebami preprostega človeka.

Prenova Plečnikove hiše

Celovita prenova Plečnikove hiše od dokumentacije do muzejske postavitve je potekala osem let, sama obnova hiše (2013 – 2015) pa dve leti.

Obnova hiše je zajela hiši Karunova 4 in 6 s pripadajočim vrtom. Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine je izdelal tudi konservatorski načrt.(link) Odgovorna konservatorka za obnovo Irena Vesel iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je zavzela stališče ohranjanja izvirne podobe hiše, njene zunanjosti in notranjosti, z vso originalno opremo in inventarjem, kot ga je Plečnik zapustil ob smrti.

Na prvi pogled je bila hiša v dobrem stanju in mislili smo, da bodo potrebna le nujna vzdrževalna dela na inštalacijah, notranji ter zunanji lupini in da se bomo lotili predvsem konserviranja. Nastala škoda zaradi vremenskih neprilik, sondiranje in temeljito čiščenje pa so pokazale, da temu ni tako. Vsi materiali so bili v zelo slabem stanju. V izredno slabem stanju je bilo stavbno pohištvo in vgrajeni les, zato ga je bilo potrebno utrditi in konservirati. V slabem stanju so bili tudi vsi notranji ometi. Najverjetneje je bila hiša v času Plečnikovih posegov zelo vlažna. S sanacijo vlage se je Plečnik ukvarjal na način, da je vse zidove premazal z bitumnom, zato so ometi popolnoma propadli. Skupaj so jih ponekod držali le še debeli sloji beležev. Omete smo nadomestili z novimi sanacijskimi ometi. Pogled v konstrukcijo hiše pa nam je omogočil odkritje Plečnikovih posegov.   

Obnova vrta

S prenovo hiše je potekala tudi konservatorska obnova vrta ob Plečnikovi hiši, katere cilj je bil poustvariti zasnovo, kakršno je ustvaril Plečnik. 

Prenovljena Plečnikova hiša je primer odlične prakse sodelovanja vseh deležnikov na posameznem projektu in predstavlja biser slovenske kulturne dediščine 20.stoletja.

Je izjemna kulturna vrednota, saj je ena redkih tako dobro ohranjenih in izvirno zasnovanih in opremljenih hiš umetnikov na svetu.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE