Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Ljubljana, Narodna galerija

Na objektu in v ateljejih več let delalo preko 100 restavratorjev in konservatorjev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

O projektu

Dela so se pričela z izdelavo Konservatorskega načrta leta 2010 v sklopu katerega so bile izvedene obsežne konservatorsko-restavratorske raziskave objekta. S konservatorsko restavratorskim posegom je Restavratorski center, ZVKDS pričel jeseni 2012, z demotažo in zaščito elementov. V skladišča so bile shranjene vse prvine, ki jih je bilo moč odstraniti (lestenci, stenske luči, vratna krila, ograje,…), ostale pa zaščitene (teraco tlaki, vrtani podboji, kamnite stopnice,…).

V letih 2013-2015 so se sklopu celovite obnove izvajali konservatorsko restavratorski posegi tako na fasadah kot tudi v notranjosti Narodnega doma. Posegi so zajemali obnovo vseh štukaturnih, kamnitih in kovinskih elementov, kot tudi ometanih in dekorativno poslikanih površin ter teraca.  Obnova se je izvajala tudi na stavbnem pohištvu in ostalih lesenih elementih. Na objektu in v ateljejih je več let delalo preko 100 restavratorjev in konservatorjev.

Slavnostna dvorana

Posebno pozornost je bila posvečena obdelavi slavnostne dvorane, ki je po obnovi ponovno zasijala v vsem svojem blišču. Podobno velja tudi za malo dvorano.

Konservatorsko-restavratorska dela na slikah in plastikah

Obnovljene dekorativne stropne in stenske poslikave danes ponovno odkrite, nam ponujajo vpogled v življenjski slog s konca 19. stoletja. 

Vzporedno s prenovo Narodne galerije  so na Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekala konservatorsko-restavratorska dela na večjem številu slik na platnu ter lesenih polihromiranih plastikah, ki so sestavni del nove stalne zbirke galerije. Na oddelku za štafelajno slikarstvo Restavratorskega centra ZVKDS so v letih 2014 in 2015 obnovili 32 slik z okrasnimi okvirji. Med njimi so dela pomembni slovenskih slikarjev: Antona Ažbeta, Jožefa Petkovška, bratov Šubic, Ferda Vesela, Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Matije Jama itd. Izpostavili bi konservatorsko-restavratorske posege na sliki Gulija Qualia, Pieta, ki bo v vsej svoji veličini zagotovo bogato nadgradila slikarsko zbirko.V nadaljevanju slika na platnu, G. Quaglio, Pieta pred in po restavratorskem posegu.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE