Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Ljubljana, cerkev Marijinega oznanjenja

Konec poletja 2015 se je zaključilo restavriranje 600 kvadratnih metrov stropnih poslikav slikarja in freskanta Mateja Sternena v cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani. Dela so bila naročena s strani patrov frančiškanskega samostana v Ljubljani.

Ob omembi takšne obsežne površine toliko bolj preseneti podatek, da je Matej Sternen za poslikave prezbiterija potreboval le nekaj mesecev. Delo v prezbiteriju je po predhodnih pripravah začel spomladi leta 1935, leto pozneje se je lotil že ladijskega oboka. Slikarska dela je končal 15. avgusta istega leta. Vzroka za tako naglo in učinkovito končano delo sta bila slikarjeva neverjetna predanost delu in njegovo izjemno tehnološko znanje. 

Obsežnejše obnove stenskih poslikav, tudi obnova Sternenovih poslikav v prezbiteriju, ne zajemajo le konservatorsko-restavratorskih posegov, ki jih določimo na začetku projekta na osnovi preliminarnih raziskav, temveč razvojno naravnan program, ki sega tudi na druga področja in se dotika vseh projektov s sorodno problematiko.  ​Naravoslovne raziskave materialov so bile osnova metodologije dela. Z restavratroskimi posegi so bile sanirane poškodbe, ki so nastale na stiku obeh zvonikov in prezbiterija. Odstranjene so bile posledice zamakanja, ki so se že razširile čez celoten obok med zvonikoma, posebno pozornost smo namenili tudi odstranjevanju sajasato prašne koprene ter plesni, ki so bile posute po celotni poslikavi.

Končano delo je ponovno odstrlo Sternenove mojstrske poteze, s katerimi je dokazal, da kljub impresionističnemu slogu lahko izvede izjemno monumentalno delo.

 

                                                                           

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE