Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Izola, antični mozaiki iz Simonovega zaliva

Konservatorsko-restavratorska dela na mozaikih in situ in v ateljeju.

V Simonovem zalivu v Izoli se nahajajo ostanki najbolje ohranjene rimske obmorske vile s pristaniščem v Sloveniji. Naključne najdbe, kot so mozaične kocke, opeke, marmorne plošče in manjši predmeti, so na tem območju zabeležene že od 16. stoletja dalje, od leta 1922 pa spremljamo intenzivno arheološko raziskovanje najdišča. Do danes je bilo odkritih preko dvajset prostorov iz različnih gradbenih faz, ki segajo od zadnjih desetletij pred našim štetjem do četrtega stoletja, ko je bila vila dokončno zapuščena.


Odstranjevanje vode z mozaikov

V številnih bivalnih prostorih se nahajajo bogato okrašeni mozaični tlaki. Izdelani so iz črnih in belih mozaičnih kockic, ki tvorijo različne geometrijske vzorce.

Konservatorsko-restavratorska dela na mozaikih in situ in v ateljeju

Na delu najdišča so bili mozaiki v sklopu konservatorsko-restavratorskih del ohranjeni in konservirani na njihovem izvirnem mestu, in situ. V drugem delu najdišča pa so bili zaradi slabše sestave tal ter zastajanja podtalnice in deževnice v treh prostorih mozaiki v letih 2015 in 2016 dvignjeni. Poleg zastajanja vode, posedanja mozaikov ter s tem negativnih vplivov plimovanja (gladina vode se je v 2000 letih dvignila za cca 1,5 m), je velik problem predstavljala naplavljena zemlja, ki se je vrinila med mozaične kocke in jih ločila od podlage. Zemlja je ločila tudi ostale sestavne plasti mozaične podlage (statumen, rudus, nukleus), zato je bilo dvigovanje mozaikov edina možna odločitev za njihovo prihodnjo ohranitev.


 Naplavljena zemlja po osušitvi

Pred postopkom dviganja je bila narejena podrobna dokumentacija mozaikov in načrt dviganja, na katerem so bile večje mozaične površine razdeljene v manjše, za dviganje primerne fragmente. Sledila je izdelava začasne zaščite iz lepila in gaze, rezanje mozaikov na manjše kose ter njihovo dviganje, nameščanje na lesene plošče in prevoz v restavratorske delavnice.


Dokumentacija: mozaik v celoti (levo) in načrt za razrez celote na manjše kose (desno)


Razrez zaščitene mozaične površine


Postopek dvigovanja: ločevanje fragmenta od podlage in prenos na desko


Čiščenje in utrjevanje fragmentov v ateljeju


Čiščenje spodnje strani mozaika


Čiščenje z vodno paro


Ravnanje mozaične površine

 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE