Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Draženci, snemanje stenskih poslikav iz rimskodobne grobnice

Med arheološkimi raziskavami na trasi avtoceste Draženci - MMP Gruškovje je bila na arheološkem najdišču Lancova vas - Rimskodobna naselbina (EŠD 27972) odkrita rimskodobna zidana grobnica s fragmenti poslikanega ometa na njenih treh notranjih stenah. Čeprav je bila grobnica izropana in močno poškodovana, so bili fragmenti še vedno ohranjeni na stenah v prvotni legi, najdenih pa je bilo tudi precej fragmentov v zasipu grobnice. Ker so tovrstne najdbe v slovenskem prostoru izredno redke, se odkritju pripisuje zelo velika dediščinska in kulturnozgodovinska vrednost.

Izvajalec arheološke raziskave je bil JV PJP d.o.o., vodil pa jih je Primož Predan, univ. dipl. arheolog. Grobnica s fresko se je nahajala v sektorju, ki ga raziskuje podjetje Arhej d.o.o.. Konservatorski nadzor sta izvajala Andrej Magdič, univ. dipl. arheolog in Danijela Brišnik, univ. dipl. arheolog.

Ker grobnice zaradi narave projekta (avtocestna pentlja) ni bilo mogoče ohraniti na mestu odkritja, smo restavratorji Restavratorskega centra v samo treh dneh s posebnim postopkom sneli (ločili) fragmente stenskih poslikav in ometa iz grobnice ter jih prenesli v restavratorske delavnice.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE