Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Bled, cerkev Marijinega vnebovzetja 2

Obnova baročne prižnice

Prispevek avtorice Katarine Odlazek predstavlja aktualne posege v cerkevi Marijinega vnebovzetja, ki so nadaljevanje predhodnih konservatorsko-restavratorskih posegov opisanih v prispevku Bled, cerkev Marijinega vnebovzetja 1. V sklopu konservatorsko restavratorske prenove cerkve Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku, ki se je pričela lansko leto, je bila nedavno zaključena prenova baročne prižnice. 


Baročna prižnica pred in po obnovi.

Slikovita prižnica datira v prvo četrtino 18. stoletja in je bila najverjetneje narejena v eni izmed ljubljanskih baročnih kiparskih delavnic. Prižnica je bogato okrašena s pozlačenimi rezljanimi okraski, medtem ko je arhitektura prižnice v celoti poslikana v tehniki marmoriranja. Stranice balkona krasita figuralna reliefa – na enem je upodobljen papež s tiaro, na drugem pa tri figure simbolizirajo Božje kreposti (Dolinšek S., Bled – Cerkev Marijinega vnebovzetja, poročilo o konservatorsko restavratorskem posegu na prižnici, 2017).


Prižnica med posegi - odstranjevanje preslikav.

Za celostno prenovo je bilo prižnico potrebno demontirati in v kosih pripeljati v delavnice Restavratorskega centra, kjer se je naprej začel postopek zaplinjevanja. Najbolj zahtevno je bilo dolgotrajno odstranjevanje sekundarnih nanosov barv in pozlate, ki so bili ponekod naneseni v izredno debelem sloju, zaradi česar so se izgubili detajli na dekorativnih elementih.


Prižnica - retuša polikromacije.


Dopolnjevanje kredne podloge.

Obnova prižnice je bila zaključena pomladi 2017, ko je bila v novi podobi postavljena nazaj na prvotno mesto v cerkvi.


Montaža baročne prižnice na izvorno mesto.

 

Obnova lesenih pozlačenih okvirjev Križevega pota

Sočasno s prižnico je potekala tudi obnova lesenih pozlačenih okvirjev Križevega pota, ki je bila zaključena decembra 2016, ko so bili okvirji ponovno nameščeni v cerkev, vanje pa začasno vstavljene tiskane kopije oljnih slik Križevega pota.V restavratorskem ateljeju Mincina popravljalnica so prenovili tri medeninaste lestence, ki so bili modernizirani z novo električno napeljavo. 


Notranjost cerkve in Križev pot po posegih.

 

Obnova zunanjih fasadnih ometov

Med odstranjevanjem neustreznih sekundarnih posegov in plomb so restavratorji s podjetja Gnom, ki izvaja obnovo fasade, odkrili več dekorativnih fasadnih elementov različnih stavbnih faz iz preteklosti, ki bodo po končanih delih prezentirani na fasadi.


Dela na fasadi

 

Novo odkrita gotska poslikava

Zanimivo odkritje predstavljajo novo odkriti fragmenti stenske poslikave, ki je pred baročno prezidavo cerkve očitno krasila fasado. Fragmenti se nahajajo v stiku med južno stransko kapelo in ladjo, v višino se raztezajo okoli šest metrov, večinoma v ozkem 5 cm pasu. 


Proti vrhu, tik pod strešnim napuščem kapele, se nahaja največji in najbolje ohranjen fragment, ki prikazuje del figure na temno modrem ozadju, z rokami sklenjenimi na prsih (domnevno angel). Priprava na postopek snemanja freske, nanos zaščitnih plasti. 

Po ogledu strokovne komisije, ki je potrdila, da gre za gotsko poslikavo je bil soglasno sprejet predlog, da se večji figuralni fragment in dva manjša dekorativna fragmenta sname in pripravi za prezentacijo na premičnem nosilcu. Prezentacija in situ zaradi težko dostopne lokacije namreč ne bi bila mogoča. 

Avtorica: Katarina Odlazek

Fotografije: Tine Benedik, Mirko Kunšič, Jelka Kuret, Katarina Odlazek, Saša Dolinšek

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE