Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Bled, Blejski otok

Blejski otok je kulturnozgodovinski spomenik državnega pomena. Otok je ledeniška tvorba nastala pred nekaj deset tisoč leti. Današnjo obliko otoka so skozi stoletja izoblikovali človeški posegi. Arheološke najdbe kažejo, da je bil otok poseljen najkasneje v 7. stoletju pred Kristusom. Najpomembnejše odkritje je bilo obsežno grobišče iz 8. in 9. stoletja, ko je bila na otoku postavljena prva lesena cerkev. Številni pridatki v posameznih grobovih potrjujejo obstoj staroslovanskega grobišča oziroma naselbine, ki sodi v krog kötlaške kulture.

 

Restavriranje južnega stopnišča

Čeprav so stavbe in otok obsežne raziskave in obnovo doživele v letih 1960–1970, je resnično preobrazbo otoka v kulturno turistični center spodbudilo restavriranje južnega stopnišča leta 2004, ki ga je izvedel Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, in izdelava ustrezne dokumentacije vseh otoških stavb.

Po prenovi

Za oživitev otoka je zaslužen blejski župnik, Janez Ferkolja, ki je skupaj s strokovnjaki s področja varstva in oživljanja kulturne dediščine na Blejskem otoku uredil sodobno turistično romarsko središče, ki ohranja vse varovane lastnosti kulturnega spomenik

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE