Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Retuša na stenskih poslikavah, Metodološki pristopi, tehnike in materiali

Avtor: Anita Kavčič, sreda 23.09.2020

V tednu med 31. 8. in 4. 9. je potekala mednarodna delavnica »Retuša na stenskih poslikavah - Metodološki pristopi, tehnike in materiali«, ki jo je vodil priznani florentinski konservator-restavrator stenskih slik in štukatur Alberto Felici, organizirala pa sta jo Zavod za varstvo kulturne dediščine, Restavratorski center in Društvo restavratorjev Slovenije.

V teoretičnem delu delavnice so bila predstavljena temeljna pretekla in sodobna teoretska načela restavriranja, kot so denimo vprašanje vloge barvne reintegracije v konservatorsko-restavratorskem procesu, vrednost izvirnika, prepoznavnost posega, reverzibilnost materialov ipd., skupaj z nazornimi študijami primerov retuširanja na nekaterih pomembnih italijanskih slikarskih ciklih.

V praktičnem delu je sledilo spoznavanje in preizkušanje različnih materialov, tehnik in pristopov pri pripravi malt za kitanje vrzeli ter za izvedbo retuš. Posebej je bila obravnavana tudi retuša na zunanjščinah, kjer se srečujemo s problemom reverzibilnosti in stabilnosti. Del delavnice je potekal v ateljeju na posebej pripravljenih vajenicah, del na snetih fragmentih starejših stenskih poslikav, del pa na gotskih stenskih poslikavah v notranjščini in na zunanjščini cerkve sv. Jošta v Šentjoštu nad Horjulom.

Kljub vsem ukrepom in omejitvam aktualnega časa je bila delavnica uspešno zaključena in novo znanje osvojeno. Za gostoljubje v Šentjoštu se zahvaljujemo domačiji Možinetova hiša, vsem udeležencem teoretičnega in praktičnega dela delavnice pa seveda hvala za udeležbo!

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE